SOLGTE RETTIGHETENE: Jørn Lier Horst, forfatter og tidligere politietterforsker. Foto: Anders Grønnenberg
SOLGTE RETTIGHETENE: Jørn Lier Horst, forfatter og tidligere politietterforsker. Foto: Anders GrønnenbergVis mer

Jørn Lier Horst er bekymret for gigaserien om William Wisting: - Ikke sikkert den kan spilles inn i Norge

Konkurrerer om pengepott mot Tom Cruise og «Mission Impossible 6».

(Dagbladet): - Det er Cinenord Drama som adapterer William Wisting til lerretet, men jeg håper at innspillingen kan legges til Larvik og Vestfold, der bøkene utspiller seg. Det er derimot avhengig av om prosjektet får tilskudd fra insentivordningen, sier forfatter Jørn Lier Horst til Dagbladet.

- Jeg har svært lite å gjøre med serien, men jeg krysser fingrene, sier Horst, som har fungert som politikonsulent i prosessen med å gjøre fortellingene om politiførstebetjent William Wisting så realistiske som mulig.

Gigabudsjett

Produsent i Cinenord, Silje Hopland Eik, bekrefter at det ikke er sikkert at innspillingen får base i Larvik, slik de ønsker.

- Det stemmer, og det er derfor vi søker om penger. Vi vil selvfølgelig filme i Norge, men alternativene er Praha eller Budapest, sier Hopland Eik til Dagbladet.

«Wisting» blir en nordisk krimserie på ti episoder à 45 minutter, og baseres på Jørn Lier Horst-bøkene «Jakthundene» og «Hulemannen».

- Budsjettet er på godt over 100 millioner kroner. Vi begynner innspillingen i januar og filmer helt til august 2018. Deretter skal vi bruke mye tid på etterarbeid, så premieren blir nok ikke før på våren 2019, sier produsenten.

- Dere konkurrerer med store aktører. Er du bekymret?

- Nei. Netflix og Amazon er interesserte, så vi føler oss ikke svake. «Mission Impossible 6» er den virkelige konkurransen, sier Hopland Eik.

Konkurrerer med giganter

I går utløp andre og siste frist for å søke om penger fra pengepotten til den norske insentivordningen. Tilgjengelige fondsmidler etter første runde i januar er 24,4 millioner kroner, opplyser Norsk filminstitutt til Dagbladet.

NFI fikk inn seks søknader:

  • «Mission Impossible 6» / Paramount Pictures
  • «Berlin Station 2» / Paramount Overseas Productions
  • «The Innocents» / TI Productions
  • «Norway» / Little Lord Productions
  • «Wisting» / Cinenord Drama
  • «Fortitude 3» / Fifty Fathoms Productions

Den tilgjengelig tilskuddspotten framstår riktignok som småpenger i forhold til summene prosjektene ser for seg å legge igjen her på berget:

«Søkerne planlegger å bruke 192, 6 millioner kroner på opptak i Norge», informerer NFI. (To dager at denne artikkelen opprinnelig ble publisert, opplyser NFI at de har gjort en regnefeil. Summen er på 275 millioner kroner).

Hemmelighetskremmeriet rundt prosjektene er naturligvis vanskelig å få hull på, men på lista finner man velkjente prosjekter, som Hollywood-giganten «Mission Impossible 6», andre sesong av serien «Berlin Station» og tredje runde med den «norsk»britiske Svalbard-serien «Fortitude».

- Starter på mandag

Hele fire av prosjektene koordineres av den norske linjeprodusenten, Per Henry Borch, og det islandske produksjonsselskapet True North. Borch jobber i Norge på vegne av flere av Hollywood-studioene og produksjonsselskapene som vil gjøre opptak i Norge.

- True North koordinerer «Mission Impossible 6», «Berlin Station 2 », «The Innocents» og «Norway», sier Borch til Dagbladet.

Han kan avsløre at det er Netflix som er bestiller for «The Innocents» og «Norway», men forteller ingenting mer hva de handler om.

- Det jeg kan si er at vi starter opptakene til «The Innocents» på mandag, over hele vestlandet, sier Borch.

Kritiserer ordningen

Insentivordningen er underlagt Norges Filminstitutt (NFI) via Kulturdepartementet, og ble innført i 2016. Ordningen skal stimulere store utenlandske filmproduksjoner til å lage film og tv-serier i Norge ved å refundere prosjektutgifter de har i Norge.

I 2016 stakk «Snømannen» og «Downsizing» av med potten på 45 millioner kroner. I år var potten 56 millioner kroner. Ordningen kritiseres for å være for forsiktig.