Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst har skrevet åtte av de ti mest solgte barnebøkene

Forfatter Jørn Lier Horst dominerer det norske barnebokmarkedet, viser liste fra januar.

POPULÆR: Forfatter Jørn Lier Horst omsatte 400 000 bøker i fjor. Nå starter han forlag. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
POPULÆR: Forfatter Jørn Lier Horst omsatte 400 000 bøker i fjor. Nå starter han forlag. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste årene har forfatter Jørn Lier Horst (47) gitt ut seks eller syv titler årlig, hvorav de aller fleste er bøker for barn og ungdom. Det har ført til at han nå dominerer barnebokmarkedet totalt:

Jørn Lier Horst står bak hele åtte av ti av de mest solgte norske barnebøkene i januar.

Det viser en liste utarbeidet av Bokhandlerforeningen for bransjenettstedet BOK365. Listen viser faktisk salg i bokhandel, uavhengig av utgivelsesår.

Og blant de femten mest solgte, er Horst inne med hele 11 av 15 bøker på topplisten.

- Stort

- Moro. Og ikke bare moro, det er stort, sier den tidligere etterforskningslederen, som debuterte som forfatter i 2004.

FORNØYD: Jørn Lier Horst, her hjemme i Stavern ved et tidligere intervju. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
FORNØYD: Jørn Lier Horst, her hjemme i Stavern ved et tidligere intervju. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Det som ligger bak disse tallene, er noe som er stort for enhver forfatter, som handler om å skape en ny generasjon lesere. Da jeg begynte å skrive bøker for barn, var det fordi jeg prøvde å skape den lesegleden jeg selv hadde som liten, sier Horst.

Voksne lesere kjenner ham som forfatteren bak krimbøkene om William Wisting. Mens barna kjenner ham fra krimseriene «Detektivbyrå nr. 2» og «Clue-serien».

- Det jeg skriver er jo først og fremst spennende bøker, hvor man vil ha svar og blir drevet frem til neste side. Det er med på å skape leselyst, sier Horst.

- Hvordan skriver man egentlig seks eller syv bøker på et år?

- Å skrive bok er å sette seg et mål, og da må du stå på til du når det målet, du må være målbevisst og strukturert, og så må du selvfølgelig ofre noen ting - som å være sosial, sier Horst.

Starter eget forlag

I fjor ble det solgt over 400 000 bøker som Horst hadde skrevet.

Det ble i helgen kjent at Horst nå har bestemt seg for å starte et eget forlag, krim- og barnebokforlaget Capitana Forlag. Forlaget startes i samarbeid med investor Petter Stordalen, skrev Dagens Næringsliv. Stordalen blir også medeier i de nyetablerte forlagene Pilar og Gloria forlag, og de tre forlagene skal samarbeide tett.

Dermed forsvinner en av Gyldendals mest produktive og bestselgende forfattere.

- Jeg var jo allerede et lite eller mellomstort forlag alene, og det var bakgrunnen for at jeg ville starte Capitana. Der skal jeg utgi både mine og andres bøker, sier Horst.

Han vil foreløpig ikke si noe om hvilke andre forfattere som blir med i forlaget.

- Vil du klare å skrive like mye når du skal drive forlag?

- Ja, jeg har jo fått med meg noen av de beste forlagsfolkene i Norge, sier Horst.

Han viser til at Capitanas sjefredaktør blir Anne Fløtaker, tidligere forlagsredaktør i Cappelen Damm. Mens Anne Gaathaug, tidligere forlagssjef i Kagge, blir daglig leder i søsterforlaget Gloria Forlag.

PS: De eneste andre forfatterne som klarte å lure seg inn på besteselgerlisten sammen med Jørn Lier Horst i januar, er Bobbie Peers og Bjørn Rørvik. Sistnevnte topper barneboklisten med «Bukkene Bruse på Badeland».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer