NY WISTING-BOK: Eventyrlig krimsuksess for Jørn Lier Host, som i år sluttet som politietterforsker og ble forfatter på heltid. - I dag starter jeg skrivingen på nye voksenkrimbok, sier Jørn Lier Horst. Foto: Anders Grønneberg
NY WISTING-BOK: Eventyrlig krimsuksess for Jørn Lier Host, som i år sluttet som politietterforsker og ble forfatter på heltid. - I dag starter jeg skrivingen på nye voksenkrimbok, sier Jørn Lier Horst. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Jørn Lier Horst havnet på Bokhandlerlista 2013 med fire bøker

Og jobber med ny William Wisting-bok.

(Dagbladet): I dag rister forfatter Jørn Lier Horst av seg ribbefettet og andre juleutskeielser ved å begynne på ny krimbok om politimannen William Wisting.

Blir sammenliknet med Nesbø Politimannen og etterforskeren Horst debuterte som forfatter for ti år siden, og kan i år feire et særdeles aktivt og suksessfullt forfatterskap.

Sammenlikningen med Jo Nesbø er ikke tatt rett ut av løse lufta.

- Vi er to forfattere med forskjellig skrivestil, men felles er vel skrivegleden og at det vi formidler treffer bredt, sier Jørn Lier Horst.

10 år med Wisting Politiførstebetjent William Wisting, etterforskningsleder ved Larvik politistasjon, så dagens lys i romanen «Nøkkelvitnet» fra 2004. Deretter er vi blitt godt kjent med politimannen Wisting og hans journalistdatter, som gjerne vikles inn i etterforskningen.

- Jeg er klar med en ny Willian Wisting-bok. Plottet er klart, så nå gjenstår skriveprosessen, sier Horst.

Han vil ikke avsløre noe, men det blir neppe noe om det typisk unorske temaet han brakte på bane i siste bok, «Hulemannen» - om en seriemorder. Men han kommer til å bruke sine erfaringer fra «bak politisperringene», som han uttrykker det.

- I dag begynner jeg - Jeg liker å skrive om norske forhold, derfor er seriemordertemaet i «Hulemannen» temmelig unorsk. Seriemordere er noe vi sjelden opplever, men plottet i boka er temmelig originalt, sier Horst.

Det eneste han røper, er at datteren til Wisting slutter som VG-journalist - men om hun går til Dagbladet, vil han ikke røpe.

- Jeg kan også røpe at i da setter jeg med ned å begynner skrivingen, sier Horst.

I oversikten fra norske bokhandlere er han høyt på listene for 2013 med hele fire bøker. I tillegg til voksenboka «Hulemannen», er han blitt en stor barne- og ungdomsforfatter.

Gjenskape lesergleden «Undervannsgåten», «Gravrøvergåten» og «Operasjon tordensky» er alle tre bøker beregnet på det yngre publikummet som ligger på Bokhandlerlistens topp-25 for barn- og ungdomslitteratur.

HIT MEN IKKE LENGER: 20 år i politiet har gitt Jørn Lier Horst mye informasjon han bruker både i barn-, ungdom og voksenkrimbøkene. Han ligger på Bokhandlerlista for 2013 med hele fire bøker. - Jeg leverte inn politiskiltet i år, sier forfatteren. Foto: Morten Rakke/jlhorst.com
HIT MEN IKKE LENGER: 20 år i politiet har gitt Jørn Lier Horst mye informasjon han bruker både i barn-, ungdom og voksenkrimbøkene. Han ligger på Bokhandlerlista for 2013 med hele fire bøker. - Jeg leverte inn politiskiltet i år, sier forfatteren. Foto: Morten Rakke/jlhorst.com Vis mer

- Jeg har solgt 33 000 av de fire ungdomsbøkene i Clue-serien på Kagge på vel et år, og en femte kommer til påske, sier Horst.

En barnekrimserie på Gyldendal for de enda mindre leserne er også blant hans sysler, og til påske kommer den fjerde i denne serien.

- Jeg vokste opp med Hardyguttene og Frøken Detektiv, og ønsker å skape den spennende lesergleden jeg opplevde som barn og ungdom, sier Horst.