HOVEDROLLE: Sven Nordin som drapsetterforsker Willliam Wisting i den kommende serien «Wisting». Skuespiller Daniel Frikstad til venstre. Foto: Agnete Brun / Cinenord
HOVEDROLLE: Sven Nordin som drapsetterforsker Willliam Wisting i den kommende serien «Wisting». Skuespiller Daniel Frikstad til venstre. Foto: Agnete Brun / CinenordVis mer

«Wisting»

Jørn Lier Horst om «Wisting»-smellen: - En leder som manglet kontroll

Krimforfatteren kommenterer overforbruket.

Forrige uke fortalte Dagbladet om den kaotiske innspillingen av TV3- og Viaplay-krimserien «Wisting», hvor en budsjettsprekk på minst 12 millioner kroner gikk hardt utover produksjonen.

Rundt 600 mennesker var involvert i innspillingen, ifølge produksjonsselskapet bak serien, Cinenord. Dagbladet var i løpet av forrige uke i kontakt med flere involverte som er kritiske til hvordan selskapet gjennomførte produksjonen av «Wisting», men ingen våger å uttale seg i frykt for å miste framtidige jobber.

Den kjente krimforfatteren Jørn Lier Horst eier rettighetene til karakteren William Wisting. Tv-serien «Wisting» er basert på to av bøkene han har forfattet, «Jakthundene» og «Hulemannen». Horst har også fungert som konsulent for å gjøre skjermfortellingen om politiførstebetjenten så realistisk som mulig.

Han er klar over innspillingsproblemene som oppsto underveis.

- Jeg er kjent med at det har vært en budsjettoverskridelse, som sørget for færre opptaksdager i Larvik, og at det har vært utskiftninger i staben. Det var en person inne i bildet i starten, i en ledende stilling i innspillingsadministrasjonen, som ikke hadde helt kontroll, sier forfatteren.

FORFATTER: Jørn Lier Horst står bak bøkene om William Wisting. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
FORFATTER: Jørn Lier Horst står bak bøkene om William Wisting. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Kommenterer ikke personalsaker

Dagbladet anonymiserer i denne saken både stillingsbeskrivelsen og navnet til personen. Filmarbeideren er forelagt uttalelsen til Horst, men ønsker ikke å uttale seg. Dagbladet har vært i kontakt med et firma som har hyret den aktuelle «Wisting»-ansatte tidligere. De forteller at de har vært svært tilfreds med arbeidet personen har gjort på andre produksjoner.

Ansvarlig for «Wisting», produsent og daglig leder, Silje Hopland Eik i Cinenord, sier overfor Dagbladet at hun ikke kommenterer personalsaker.

Som Dagbladet omtalte lørdag, er dette er noe av det som skjedde underveis i innspillingsarbeidet med «Wisting», og som fikk kritikk:

  • Et stort overforbruk førte til en enorm budsjettsprekk på et titall millioner kroner, som igjen ledet til kaotiske og uoversiktlige arbeidsforhold.
  • Produksjonsselskapet er beskyldt for inkompetanse.
  • Arbeidere opplevde at fakturert lønn ikke ble utbetalt i tide.
  • Nøkkelpersoner forlot prosjektet: Regissør, produsent, produksjonsleder og fotograf.

Grunnen til problemene var vanskelige værforhold, høye ambisjoner, et krevende manus, sykdom og streik, ikke inkompetanse, hevder Cinenord.

- Ikke bekymret

Overforbruket av penger i starten av «Wisting»-innspillingen fikk følger. Cinenord innrømmet overfor Dagbladet at det ble foretatt drastiske grep og endringer, både kunstneriske og praktiske.

Cinenord måtte blant annet, ifølge daglig leder Silje Hopland Eik, «forenkle og fortette manus, filme mindre på dyre locations og gjennomføre store innsparinger i budsjettet». I tillegg sluttet regissør, produsent, fotograf og produksjonsleder.

Men Horst er ikke bekymret for hvordan dette kan ha påvirket «Wisting».

- Det er klart at så store prosjekter er tjent med kontinuitet, men det mener jeg at hovedregissør Trygve Allister Diesen klarer. Jeg er ikke bekymret for serien. Den sniktitten jeg har sett virker veldig bra, sier Horst.

Svak selskapsøkonomi

Cinenord ble i januar tildelt godt over 50 millioner kroner i offentlige midler fra Norsk filminstitutt, for å lage «Wisting» og dramaserien «Alt for Norge». Samtidig er 2017-regnskapet til Cinenord AS preget av stor gjeld og revisoranmerkninger om «ulovlig lån til aksjonær» og «usikkerhet knyttet til videre drift».

- Underselskapene våre, Cinenord Kidstory og Cinenord Drama, har overskudd, men grunnet manglende internfakturering til prosjektselskapene går driftsselskapet Cinenord AS dessverre med underskudd i 2017, dette er nå rettet opp for 2018, sier Hopland Eik til Dagbladet og legger til:

- Bruk av firmakort i mitt navn til produksjoner ble stående uoppgjort for 2017, men er gjort opp med kvitteringsoppgjør nå i 2018, da prosjektet gikk over årsskiftet. Det er ingen usikkerhet knyttet til videre drift for Cinenord som gruppe.

- Skal kontrolleres

Seksjonsleder for internasjonale forhold i Norsk filminstitutt, Dag Asbjørnsen, forteller at Cinenord ikke får utbetalt midlene de er tildelt for «Wisting», inntil 26 millioner kroner, før selskapet har levert et revisorgodkjent prosjektregnskap.

- Vi skal kontrollere pengebruken, og så refunderes 25 prosent av utgiftene knyttet til innspillingen i Norge, dersom Cinenord oppfyller kravene, sier Asbjørnsen.

Dagbladet har vært i kontakt med hovedrolleinnehaver Sven Nordins manager, Thorild Strand, som ikke ønsker å kommentere innspillingen. Pressesjef i Viaplay og for TV3, Fredrik Olimb ønsker heller ikke å uttale seg om produksjonsarbeidet med «Wisting».