Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jørn Lier Horst stakk av med Bokhandlerprisen

Her er bokhandlernes favorittbok.

VANT: Politietterforsker og krimforfatter Jørn Lier Horst er årets vinner av Bokhandlerprisen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VANT: Politietterforsker og krimforfatter Jørn Lier Horst er årets vinner av Bokhandlerprisen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

LITTERATURHUSET (Dagbladet): I dag ble det klart hvem Bokhandlerprisen 2011 går til. Det var Jørn Lier Horst som stakk av med den gjeve prisen, for krimromanen «Vinterstengt». Prisen ble delt ut av kulturminister Anniken Huitfeldt.

- Litteraturen er enestående i forhold til språket vårt. Derfor er bøker langt mer enn en vare. Bokhandlerne har en avgjørende betydning for lesing, sa Huitfeldt før hun delte ut prisen.

Krim nummer sju
- Oi, takk for det, alle sammen! Det står «Takk for boken», og jeg har lyst til å si vær så god, sa Lier Horst da han mottok prisen, og fortalte videre om hvordan han ble forfatter:

- Jeg lå på sofaen og leste og sa «Dette kan jeg gjøre bedre». Kona mi sa: «Da bør du gjøre det!». Etter at jeg la meg, stod jeg opp etter en halvtime og begynte å skrive på det som ble debutboka mi, fortalte han.

Jørn Lier Horst har aldri før vunnet Bokhandlerprisen. «Vinterstengt» er hans syvende krimroman om politiførstebetjent William Wisting fra Larvik.

Om den skrev Dagbladets anmelder Torbjørn Ekelund at det er «gledelig å konstatere at han bare blir bedre».

Ti nominerte
Bokhandlerprisen går til den boka som har fått flest stemmer blant alle som jobber i norske bokhandler. Bokhandlerne stemte på hundre forskjellige bøker i første stemmerunde. Deretter ble de ti bøkene som hadde fått flest stemmer nominert til prisen (se faktaboks).

I fjor var det Jan-Erik Fjell som stakk av med prisen for boka «Tysteren». 28-åringen ble med det den yngste prisvinneren noen gang.

Prisen ble delt ut for første gang i 1948 til Sigurd Hoel. Etter den tid har kjente navn som Anne B. Ragde, Karin Fossum og Lars Saabye Christensen mottatt den.

Bokhandlerprisen er en bronsestatuett av Nils Aas, kalt «Takk for boken».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling