MUNCH I 1945: I Munchmuseets inngangsparti blir vi møtt av dokumentasjonsmateriale fra den store Munch-utstillingen på Nasjonalgalleriet i 1945, som skulle få stor betydning for den unge Asger Jorns utvikling som maler. 
Foto: Halvor Bjørngård/
<span style="background-color: initial;">Munchmuseet&nbsp;</span><div><br></div>
MUNCH I 1945: I Munchmuseets inngangsparti blir vi møtt av dokumentasjonsmateriale fra den store Munch-utstillingen på Nasjonalgalleriet i 1945, som skulle få stor betydning for den unge Asger Jorns utvikling som maler. Foto: Halvor Bjørngård/ Munchmuseet 

Vis mer

«Jorn+Munch»

- «Jorn+Munch» er en real maleriutstilling slik reale malere helst vil se den

En verdig avslutning på Munchmuseets pluss-serie.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Dagbladet har hatt besøk av en ung dansk maler. Han heter Asger Jorn og tilhører en meget radikal retning innen dansk malerkunst – det eksperimenterende maleri».

Sitatet er av en av mine forgjengere både i kritikerfaget og i denne avisa, Pola Gauguin, og er datert 29. august 1945. Vi befinner oss altså like etter frigjøringen, og anledningen er den store retrospektive Munch-utstillingen på Nasjonalgalleriet dette året. Den verdensberømte maleren døde året før, og utstillingen presenterte i hovedsak Munchs senere arbeider, i bredt format – 340 malerier i tillegg til et stort utvalg av grafikken, over hele Nasjonalgalleriets andreetasje.

En 31-årig Jorn er på dette tidspunktet på norgestur for å sjekke ut forholdene blant nabolandets kunstnere, og får åpenbaringen på Nasjonalgalleriet. Han var allerede godt fortrolig med Munchs arbeid, men først og fremst den tidlige perioden, altså de naturalistiske og symbolistiske bildene fra 1890-åra og like etter århundreskiftet. Her fikk han derimot se et rikt utvalg fra den norske kunstnerens produksjon fra rundt 1910-tallet og framover, og kunne dra hjem i stor begeistring.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn