Jos siste Hole

Multitalentet Jo Nesbø (43) er tilbake med nok en kriminalroman om den noe forsofne politimannen Harry Hole.

Multitalentet Jo Nesbø (43) er tilbake med enda en kriminalroman om den noe forsofne politimannen Harry Hole. Denne gang er helten som norske krimlesere har lært å kjenne gjennom fire tidligere utgivelser, utkjørt og nedtrykt. Det er slutt med kjæresten, det er fire uker til han er ferdig i politiet og han er på fylla igjen. På toppen av det hele blir Harry Hole satt på saken sammen med sin gamle fiende Tor Waaler.

- Harry Hole har fått sparken. Dette blir hans siste sak som politietterforsker, sier Nesbø.

Lansert på Schrøder

- Jeg ser på meg selv som skribent. Ikke først og fremst som forfatter, sier Jo Nesbø til NTB under lanseringen av boka som har fått navnet «Marekors». Det er nemlig ikke helt åpenbart hva han skal presentere seg som. Han er utdannet finansanalytiker og siviløkonom, har jobbet som journalist, ga ut sin første bok i 1997, og er også låtskriver og vokalist i Di Derre. Dessuten huskes Nesbø av flere enn Arne Scheie som en lovende fotballspiller på Molde.

- Jeg var heldig som ble skadd som 19-åring. Folk husker meg som en mye bedre fotballspiller enn jeg egentlig var, smiler Nesbø.

Presselanseringen torsdag kveld var velregissert av forlaget Aschehoug med en høytlesende Harry Hole i skuespiller Henrik Mestads skikkelse og norsk rock på kassegitar framført av forfatteren selv. Åstedet for seansen var selvsagt Schrøder Restaurant i Oslo, den brune puben hvor Nesbøs politihelt har tømt flere enn ett glass.

Selger godt

Selv uten en så overbevisende boklansering ville Nesbø ha havnet under mangt et pyntet tre i jula. «Marekors» er allerede solgt til Sverige, Danmark og Finland, mens Frankrike, Nederland og Tyskland står for tur. Og til tross for at den først denne uka er å finne i bokhandelen, har boka allerede solgt 15.000 av de totalt 20.000 eksemplarene i førsteopplaget.

Det stevner mot rekord, sier forlaget kjekt, selv om alle hans fire tidligere kriminalromaner også har solgt godt, nærmere bestemt 250.000 bokhandel-eksemplarer til sammen.

- Det er moro, men ganske absurd at bøkene selger så bra. Jeg har skrevet for skrivebordsskuffen fra jeg var ganske ung, så det er uvant med et publikum, forteller Nesbø.

Nifs

«Marekors» er ifølge Norsk Riksmålsordbok fra 1947 et pentagram som skal beskytte dyr, særlig hester, mot marer !- kvinnelige, overnaturlige vesener som i henhold til norsk folketro plager sovende mennesker og dyr ved å sette seg knugende på deres bryst.

Jo da, tittelen er guffen nok, selv til krimbok å være. Men er boka så nifs at den frarøver leseren nattesøvnen?

- Den er mer dramatisk enn skummel. Det er en bok med sterke virkemidler. En bok som avdekker flere av Harry Holes mørke sider. På sett og vis er «Marekors» en svartere bok enn de andre, sier Nesbø.

(NTB)

FLERE STRENGER: Jo Nesbø fikk sitt gjennombrudd som frontfigur i Di derre. Foto: SCANPIX
PRISVINNER: Jo Nesbø fikk i 1998 Riverton-prisen for kriminalromanen Flaggermusmannen. Foto: SCANPIX