Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Josef Helvete er bedre enn fem gull under VM på ski

Er det lov i dette samfunnet, dere milsluker Harald runder 80, å grue seg en smule til VM på ski og NRKs dekning?

FOLKLORIST OG SKIHISTORIKER: Thor Gotaas gleder seg til VM på ski, selvsagt. Vi gruer oss, men finner trøst i hans nye bok om en eneboer. Foto: Anders Grønneberg.
FOLKLORIST OG SKIHISTORIKER: Thor Gotaas gleder seg til VM på ski, selvsagt. Vi gruer oss, men finner trøst i hans nye bok om en eneboer. Foto: Anders Grønneberg. Vis mer
Meninger

VM på ski, nordiske grener av klister og lett doping, er rett rundt hjørnet. Igjen skal vi drømme i rødt, hvitt og mye blått. Våkne med såre lepper og luftveisproblemer. Vi skal atter en gang gå av skaftet fordi kanskje noen av våre beste menn og kvinner stikker av gårde med gullet. Norge er langrenn. Norge er ski og mest penger. Norge er et vintereventyr. Norge er Ja, vi elsker de modige tårer og med NRK som sekundant og sjelesørger, helt uten kritiske spørsmål. NRK burde, for å spare lisenspenger, få egen hybel i skiforbundets cabincruiser av en smørebuss blant utenlandske joller.

OBS:, unnskyld: Fordi skrives det noe negativt om det norskeste av det norskeste, skisport, (med bilder på sosiale medier) så får du makta på nakken. Fra Kongen (80 mil i dag) og nedover til våre egne folk. De som sitter ved tastaturet med glider i lankene og egen smørebenk under kontorpulten med et mantra: Norske skiløpere er reinere enn snø.

Snø ja. Snart må våre folkevalgte bevilge milliarder over statsbudsjettet til innkjøp av snøkanoner til kriker og kroker av dette landet ettersom klimakrisa (den som ikke er menneskeskapt, hilsen milslukeren av kameler, Carl I. Hagen, og hans mannskap i pulk) gjør at snøen som ikke falt i fjor ei heller vil falle neste år. Dette skrives vel vitende om at familie og venner bedriver vinterferie, til dem er det bare en ting å si: Ta dere sammen.

Det må også våre skisytere gjøre, de som bommet på liggende, forklarende og på stående under VM nylig.

Vi avslutter forsonende, lesende boka «Josef Elvebakken – eneboer og skogsarbeider i Nordre land» av skihistoriker og folklorist, Thor Gotaas. Boka er utgitt av Skiaker Krets, en grendeforening i Nordre Land kommune. Gotaas har tatt for seg Josef Aleksandersen Alting: «Født i en taterfamilie på vandring i Aust-Agder i 1900. Han ble bortplassert da mora døde og kom til Elvebakken i Nordre Land som sjuåring. Der fikk han fosterforeldre og tok etternavnet etter bruket. Det ble kalt Helvete på folkemunne, derfor ble han kalt Josef Helvete – og mislikte det strekt».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling