Josh i sorg

Skuespilleren Josh Hartnett hadde en vond dag på filmsettet til regissør Petter Næss i går. Han fikk vite at skuespillervennen Robert Pastorelli er død.

SPOKANE i Washington (Dagbladet): - Det har vært en hektisk og trist dag, medgir Josh Hartnett (25) overfor Dagbladet. Natt til i går, midt under innspillingen av «Mozart and the Whale, fikk hovedrolleinnehaveren beskjed om at hans 49 år gamle venn og skuespillerkollega ble funnet død, trolig etter en overdose, i sitt hjem i Hollywood Hills. Pastorelli, som nylig var ferdig med filminnspillingen av «Be Cool» med John Travolta og Uma Thurman, spilte hovedrollen i tv-serien «Cracker», som var Hartnetts første rolle foran kamera i 1997.

Mistet moren

Hartnett fikk beskjeden på settet etter at 50 medarbeidere hadde rigget opp utstyr og alt var klart for filming. Skuespilleren, kjent fra roller i blant annet «Black Hawk Down» og «Pearl Harbor», ba ikke om å utsette innspillingen, og filmingen gikk som planlagt. Etter filmingen var det en tydelig sliten Hartnett som forlot filmsettet.

Beskjeden kom en og en halv uke etter at moren til Petter Næss, Elna Hallenberg Næss, døde 81 år gammel etter et langt sykeleie. Næss reiste umiddelbart hjem til Norge, og filminnspillingen av Næss' første Hollywood-produksjon ble utsatt med en dag på grunn av dødsfallet.

Siden har innspillingen i Spokane i delstaten Washington gått stort sett etter planen. Stemningen på filmsettet er løs og ledig, og mindre autoritær enn Hollywood-produksjoner flest. I løpet av helga skal innspillingen med en rekke ekstra skuespillere være ferdig. Deretter vil Næss arbeide med de unge stjernene Hartnett og Randha Mitchell.

«Elling»-fan

- Petter har en unik sensitivitet til å regissere dette materialet, sier den unge Hollywood-stjernen Josh Hartnett. Han har sett «Elling» flere ganger. Den er ikke så ulik «Mozart and the Whale», som er inspirert av livet til autisten Jerry Newport. Han innså hva som «feilet ham» da han så «Rain Man» med Dustin Hoffman, og var i forrige uke på filmsettet der han ga sin sterke personlige historie om hvor viktig denne filmen var for ham.

«Mozart and the Whale» er ventet å være premiereklar mot slutten av året, samtidig som Petter Næss begynner innspillingen av «Elling 3».

- Jeg gleder meg til en ny runde med «Elling». Manuset er bra, og publikum vil ha mer «Elling». Jeg er stolt av at vi i Norge også lager en film som folk vil ha og som vi kan lage oppfølgere av.

MISTET VENN: Josh Hartnett har hovedrollen i Petter Næss' nye film. Natt til i går fikk han vite at en nær venn var død, trolig av en overdose.