Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

FRENCH LØSLATT

- Joshua French hadde knapt landet før forlagssjefene sto klare og ville ha bokavtale

- Upassende av oss å tenke på film- og bokavtaler nå, sier hans forsvarer.

KONGO i 2014: Her ser vi <b>Joshua French i Ndolofengselet i Kinshasa, &nbsp;i en samtale med sin advokat Hans Marius Graasvold. </b>Foto: NTB Scanpix
KONGO i 2014: Her ser vi Joshua French i Ndolofengselet i Kinshasa,  i en samtale med sin advokat Hans Marius Graasvold. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans Marius Graasvold er Joshua French advokat og talsmann. Han er opptatt av at French nå får ro og tid til å bli frisk.

- Det ville vært respektløst av oss å markedsføre film og bøker samtidig som Joshua French blir sluppet fri. Vi kan ikke drive med det som kan framstå som kapitalisering og rå markedsføring nå. Disse tingene får komme i andre eller tredje rekke. Nå er helsetilstanden til French det viktigste, sier Graasvold til Dagbladet.

Joshua French ble løslatt og fløyet hjem fra Kongo 17. mai. Dagen etter ble det offisielt kjent at Friland Produksjon og Nordisk Film Distribusjon har jobbet med filmplaner i flere år.

Filmen «Mordene i Kongo» får premiere høsten 2018 med Tobias Santelmann og Aksel Hennie i rollene som Tjostolv Moland og Joshua French.

MISTET VENNEN: Joshua French mistet sin beste venn Tjostolv Moland i 2013. Like etter snakker han for første gang om sitt nye liv alene på dødscelle. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Nå vil norske forlag også ha en flik av Joshua French og den utrolige historien og de to Kongo-farerne.

Upassende og respektløst

Det er allerede kommet en bok som forsøker å tegne et bilde av hendelsene i Kongo da sjåføren til Moland og French blir drept. I «Et mord i Kongo» tar forfatteren Morten Andreas Strøksnes mål av seg til å finne ut mest mulig om hva som egentlig skjedde før den merkverdige rettssaken.

Etter at French ble løslatt, vil forlagene smi mens jernet er varmt.

- Joshua French hadde knapt landet før forlagssjefene sto klare og ville ha bokavtale. Det ville vært respektløst og upassende av oss å drive med aktiv markedsføring like etter løslatelsen sier advokat Graasvold til Dagbladet.

Neppe bok i år

RESPEKTLØST: Advokat Hans Marius Graasvold er blitt kontaktet av flere forlag, og opplever det både respektløst og upassende &nbsp;Foto: NTB Scanpix
RESPEKTLØST: Advokat Hans Marius Graasvold er blitt kontaktet av flere forlag, og opplever det både respektløst og upassende  Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forlagenes våteste drøm ville nok vært en bok, ført i pennen av Joshua French, eventuelt sammen med en medforfatter, som kunne blitt utgitt til jul i år. Det ville garantert bli en bestselger.

- At det skal komme en bok med Joshua French til jul, tviler jeg sterkt på.

- Det viktigste nå er helsetilstanden til French. Han får behandling og er i de beste hender. Hvor han befinner seg, kan jeg ikke opplyse, sier Graasvold.

Ingen film-penger til French

Joshua French' talsmann, advokat Hans Marius Graasvold, er tydelig ikke særlig glad for all snakk om film og bokplaner knyttet til nordmann, som satt fengslet i åtte år i Kongo - dømt for drap og spionasje i rettssaker som er blitt betegnet som en farse.

- Verken Moland eller French har noe med filmen å gjøre. Joshua French tjener heller ikke penger på den, sier Graasvold.

- Jeg har vært redd for at filmplanene, som egentlig har vært kjent lenge - men ikke omtalt i pressen, skulle ødelegge eller vanskeliggjøre en utlevering av French, sier Graasvold.

Flere forlag interessert

FRENCH' TALSMANN: Advokat Hans Marius Graasvold har i flere år bistått Joshua French. På bildet ser vi også og hans mor, Kari Hilde French . Bak skimtes diplomat Kai Eide.
Foto: NTB Scanpix
FRENCH' TALSMANN: Advokat Hans Marius Graasvold har i flere år bistått Joshua French. På bildet ser vi også og hans mor, Kari Hilde French . Bak skimtes diplomat Kai Eide. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Advokat Graasvold sier at eventuelle bokplaner ligger langt fram i tid. Han bekrefter at flere forlag har tatt kontakt og ønsker å signere en bokavtale med French.

Faren til Tjostolv, Knut Moland, hevder overfor Dagbladet at French allerede er godt i gang med en bok.

- Gutta har loggført alt som har skjedd. De startet med det for lenge siden. Joshua fortsatte med det etter at Tjostolv døde, så det kommer en bok - det er jeg sikker på, sier Moland til Dagbladet.

Tjostolv Molands far er glad for den kommende filmen, men tror det blir tøft å se den. Han mener at de ikke kunne funnet en bedre skuespiller enn Santelmann til å spille sønnen.