Anmeldelse Linn Skåber og Lisa Aisato (ill.) - «Til ungdommen»

Jøss, for en debut!

Skåber og Aisato har begge en sjelden blanding av sødme, poetisk dybde og skakk humor.

SUVERENT BOK-SAMARBEID. Linn Skåbers første ungdomsbok er illustrert av Lisa Aisato, og de to kler hverandre, skriver Dagbladets anmelder. Foto: Anders Grønneberg
SUVERENT BOK-SAMARBEID. Linn Skåbers første ungdomsbok er illustrert av Lisa Aisato, og de to kler hverandre, skriver Dagbladets anmelder. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er både freidig og ganske dristig å rappe tittelen til Nordahl Griegs berømte krigsdikt når man debuterer med en ungdomsbok. Men Linn Skåber er ikke en hvilken som helst debutant, og blant hennes mange talenter kan hun åpenbart også skrive. At suverene Lisa Aisato har illustrert tekstene, gjør dette til en sjeldent god ungdomsbok.

De to kler hverandre, med den samme blandingen av sødme, dybde og en skakk form for humor.

«Jeg er glad det er jeg som har angst. Vennene mine ville ikke tålt det», heter det i en av de mange aforismeliknende sitatene i boka. Disse brekker opp de lengre mer novellistiske tekstene. Alt stoffet er bygget på samtaler Skåber har hatt med ungdom. De har hun så brukt som direkte sitater, følelser hun har bygget ut, ulike historier hun har satt sammen, setninger hun har laget en fiktiv fortelling av.

Skakke og skarpe bilder

Tematisk er «Til ungdommen» ganske mainstream. Det handler om mobbing, kjærlighet, ensomhet, lykke og ulykke, skilsmisse, rasisme, døden.

Ta for eksempel teksten om jenta som låner morens krykker, før hun humper ned til stranda. Der er Christopher, men også to vakre sommerbrune jenter. Med sitt liksom-skadde ben slipper hun å kle av seg. Hun vil ikke at Christopher skal se den store kroppen hennes. Mens han leker seg i vannet med de åleslanke jentene, trøster hun seg med smågodt og cola.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer