BEGEISTRET: Maria Haukaas Mittet var synlig begeistret for kveldens versjoner av sanger hun har på repertoaret sitt. Alle foto: TV 2
BEGEISTRET: Maria Haukaas Mittet var synlig begeistret for kveldens versjoner av sanger hun har på repertoaret sitt. Alle foto: TV 2Vis mer

Anmeldelse - «Hver gang vi møtes»

Jøss, Tom Mathisen er seriøs!

Det er Mari Haukaas Mittets kveld i «Hver gang vi møtes». Vi anmeldte som vanlig låt for låt.

TV: Maria er mest kjent som musikal- og Grand Prix-artist. Hun har gitt ut fem album, kom langt i «Idol» og vant «Stjernekamp» i 2015. Heller ikke hun skriver mange låter sjøl, så her er det - med ett unntak - hennes tolkninger som tolkes av de seks øvrige artistene. Her er kveldens bidrag:

Tom Mathisen: «Te' øya mi» (Tove Karoline Knutsen / Arvid Hanssen)

Hva er dette? Tom er spent, for han er på usikker grunn. Han skal synge på en måte han aldri har sunget før, ihvertfall offentlig: Han er seriøs!

Jøss, Tom Mathisen er seriøs!

Maria tenker: «Ka e det han ska kødde tel med låtan mine»? Alle forventer at han skal tulle, og så er han dønn seriøs når han synger om øya «si», Bjerkøya i Vestfold, til Maria fra Senja. Du kan se at hun slapper av idet han nynner seg i gang med en vise med enkelt visekomp med fele og steelgitar som drivkraft. Tom framfører Arvid Hanssens flotte tekst med inderlighet og varme, og feirer med en liten seiersgest når han åpner øynene igjen og innser at han klarte det. Og se hvor bredt Maria smiler!

Klokkerent er det ikke, men kudos for overraskelsesmomentet. Det måtte komme, og det kom i program nummer tre!

Petter «Katastrofe» Kristiansen: «Glorious» (Ronny Witmark / Anne Judith Wik / Hallgeir Rusten)

Se her, ja. Også mannen med det noe belastende artistnavnet «Katastrofe» kan hvis han vil.

Jøss, Tom Mathisen er seriøs!

«I dag skal jeg ikke gjøre noe sånn veldig haraball», forsikrer han, og har valgt VM-låten fra 2011 – som han har gitt en ny, norsk tekst og kalt «Suveren». Det som i utgangspunktet er en pompøs låt har fått en helt annen innpakning og kommer ut som en blanding av sang og rap – med en seriøs tekst om løvetannbarn og «tapere» som ikke er tapere.

Musikken er mer organisk enn vanlig, og han kler det godt. Vi unnskylder nødrim som munnskyll og unnskyld i en ellers god tekst, og slår fast: Dette klarte du bra!

Elisabeth Andreassen: «Heim» (Lisa Nybrott)

Bettan har valgt å gjøre en svensk versjon av «Heim» – opprinnelig skrevet til tv-programmet «The Hit» i 2014.

Jøss, Tom Mathisen er seriøs!

Når vi hører den skjønner vi at det ikke var så dumt. Hun gjør ikke mange krumspring og framfører den reint og pent som «orkestrert visepop» – og ganske tett opp mot originalen. Det er kanskje derfor hun velger å gjøre en vri og synger på svensk. Og ikke noe galt om nordnorsk, men den klinger og flyter flott.

Sangen handler om å finne trøst hos hverandre i tunge stunder. Og det har det jo vært i Bettans liv, så det kan hende dette blir noe mer personlig for henne enn vanlig. Det er kanskje en forklaring på at hun synger med det som føles som en ekstra inderlighet. Kanskje synger hun den til en helt spesiell person. Denne bør du ta med på neste album, Bettan!

Trine Rein: «Precious To Me» (Phil Seymour)

Det som opprinnelig er en duett med Måns Zelmerlöw blir litt billig som rockelåt – uten duettpartner.

Jøss, Tom Mathisen er seriøs!

Det åpner litt gammelmodig. Trine gjennomfører rett fram og forsåvidt greit, men hun løfter ikke låten en centimeter – og den blir mer ordinær enn den trenger å være. Selv om hun synger bra, blir det ganske pregløst og karaoke-aktig. Og - hun blir nok aldri en rocker, uansett hvor mye hun prøver.

Dette er bare andre gang Trine synger (hun var hedersgjest forrige lørdag), så vi får håpe hun får mer å bryne seg på etter hvert.

Sol Heilo: «Hold On Be Strong» (Mira Craig)

Marias største hit var den første sangen Mira Craig skrev, og den ga henne en femteplass i den internasjonale Grand Prix-finalen i 2008.

Jøss, Tom Mathisen er seriøs!

Men det var en helt annen versjon enn den Sol her gjør, en råskåren gospel/soul-aktig låt som framføres som en «call and response» mellom Sol og koret på tre. Her føler man seg hensatt til Stax-studioet i Memphis på 60-tallet.

Dette er en sjanger Sol ikke kjenner, men hun gjør mye av ut av valget av låt. Kanskje blir det litt for mye av det gode. Litt overtenning. Hun vil så mye, og den stakkato måten å synge på blir noe heseblesende. Samtidig er det uhyre forfriskende.

Lars Bremnes: «Himmel imella oss» (Bernt Rune Stray / Hans Petter Aaserud / Maria Haukaas Mittet)

Det ligger i sakens natur at den andre av årets deltakere fra Nord-Norge velger en sånn låt, en kjærlighetslåt på dialekt. ingen andre i dette selskapet kan framføre en sånn sang med større troverdighet enn Lars.

Jøss, Tom Mathisen er seriøs!

Han velger å gjøre den enkel, kanskje for enkel – til fiolinen kommer inn og løfter den noe. «Når sangen er så god, så søng han sæ sjøl», sier Lars. Men det er ikke helt sant. Det er vakkert, men også stillestående. Han har lagt sin elsk på denne stilen, og det funker ikke alltid.

Lars kunne gjerne gjort mer ut av sangen, men får plusspoeng for en behagelig stemme du alltid kan stole på.

Neste lørdag er det Petter «Katastrofe» Kristiansens kveld.