Norsk Litteraturfestival

Jostein Gaarder med appell til klimaets «streikebrytere»

Filosofen og forfatteren er også klimakampens apostel.

FLAMMENDE: Jostein Gaarder er en oppglødd foreleser. Hans intense og eksplosive stil fikk ungene til å flire mens de lyttet med interesse til forfatterens evne til å framstille vanskelige ting på en anskuelig måte. På Norsk Litteraturfestival har han snakket om klima med mange vinklinger. Foto: Fredrik Wandrup
FLAMMENDE: Jostein Gaarder er en oppglødd foreleser. Hans intense og eksplosive stil fikk ungene til å flire mens de lyttet med interesse til forfatterens evne til å framstille vanskelige ting på en anskuelig måte. På Norsk Litteraturfestival har han snakket om klima med mange vinklinger. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LILLEHAMMER (Dagbladet): Fredag holdt Jostein Gaarder et foredrag om klima for 80 skolebarn. Det skulle ha vært 110. De som manglet, var på klimastreikemøte i Storgata noen hundre meter unna.

- Dette hadde ingen tenkt på, sier en alltid oppglødd Jostein Gaarder. – Foredraget har jo vært forberedt i månedsvis. Men jeg støtter selvsagt skolestreiken. Dette plutselige og kraftige engasjementet er fantastisk. Et genuint opprør fra den aller yngste delen av befolkningen.

- De som ikke streiket, hadde kanskje mest behov for foredraget ditt?

- Det kan du si. Jeg synes jo jeg merker en større bevissthet rundt klimakrisen. De unge har åpenbart en opplevelse av å bli frastjålet sin egen framtid. Slik sett er dette kanskje en «egennyttig» kamp. På den andre siden synes jeg å oppleve at de gamle gubbene ikke er panikkslått fordi dette ikke gjelder dem selv. Det er en annen og verre form for egoisme.

- Hvordan har det seg at nettopp du er blitt en slags klimaprofet? Du er jo romanforfatter. Burde ikke du snakke om litteratur?

- Hvis det skal være noen vits i å skrive bøker, må vi jo redde kloden. Jeg har vært opptatt av dette i mer enn 30 år, helt siden den første, foruroligende rapporten ble lagt fram for den amerikanske kongressen av klimaforskeren James Hansen i 1988. Jeg har alltid vært glødende opptatt av naturvitenskap, astrofysikk og så videre. I 1997 innstiftet jeg Sofieprisen, som i 17 år ble delt ut til folk som kjempet for miljøvern.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer