Journalist går på en smell

Nok en journalist er på ferde - norsk og pågående, ansatt i herværende avis. Navnet er Hovden, Marianne Hovden. Utstyrt med dekknavn og mobiltelefon gyver hun løs på en 25 år gammel mordsak. Sånt blir det oppslag av, men bare måtelig spenning.

I alle fall lager Hovden (Andrine Sæther) salgsfremmende oppslag på film. Det får hun seg en skikkelig smell for, med god grunn. Verken damen eller vaktsjefen hennes kan ha gått grunnkurset.

Eva Isaksens nye thriller spinner altså rundt et velkjent utgangspunkt: En henlagt kriminalgåte skal løses av glade amatører. Her står journalistens far i sentrum. Syk og døende ber han (Per Christensen) datteren om å brenne en bunke brev uten å lese dem først. Nysgjerrigheten tar selvsagt overhånd. Hun finner ut at brevene beskylder faren for mord på ei ung jente for lenge siden. Alle er signert «Agnus Dei». Hovden drar derfor til bygda Stormark for å renvaske faren. Der tar hun dekk-navn og sier hun vil skrive om rehabilitering av rusmisbrukere ved tro.

Slesk og god

Stedets predikant (Sverre Anker Ousdal) har de fleste i bygda i sin hule hånd, later det til, og svært få vil snakke om hva som skjedde for 25 år siden.

Ousdal er riktig slesk og god, «Cellofans» største force. Han overspiller aldri og er troverdig, i motsetning til mye av intrigen. At alle i ei hel bygd skulle gå fryktsomme rundt i en mannsalder med all sin viten på innerlomma, virker for eksempel mest rart. Dramatiske anslag i noen av personene blir aldri ordentlig forløst. Derfor er thrilleren bare glimtvis spennende, selv om det smeller som pokker rundt Hovden - stadig i telefonkontakt med sin vaktsjef (Trond Høvik) - en slags Hans-Wilhelm Steinfeld på amfetamin. Dessuten stadig i kontakt med en svensk småkjæreste uten særlig framdrift, men han er en snill gutt.

Kripos?

For Andrine Sæther er ikke Marianne-rollen veldig mye å bite i. Hun gjennomfører godt nok, hvilket er mer enn man kan si om journalistfiguren hennes. Og hvor var egentlig Kripos for 25 år siden? De må ha gjort en slett jobb.