Journalist-legenden Mike Wallace er død

Har vært med i nyhetsprogrammet «60 Minutes» fra begynnelsen.

LEGENDE: Journalisten Mike Wallace døde i går kveld. Han har vært med som korrespondent for nyhetsprogrammet 60 Minutes fra begynnelsen. Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/Scanpix
LEGENDE: Journalisten Mike Wallace døde i går kveld. Han har vært med som korrespondent for nyhetsprogrammet 60 Minutes fra begynnelsen. Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den legendariske journalisten Mike Wallace døde i går kveld, opplyser TV-kanalen CBS.

Wallace ble 93 år.

Wallace har vært blant journalistene i det populære nyhetsprogrammet «60 Minutes» fra starten, og ble raskt kjent for sin tøffe intervju-stil.

Putin, Arafat, Khomeini... Etter at han pensjonerte seg i 2006 fortsatte han å periodisk levere innhold til «60 Minutes».

I rundt 50 år tok han korrupte politikere og svindlere. Hans besøk ble alltid innledet med fire fryktede ord: «Mike Wallace er her».

Wallace trøstet den nødstilte og plaget den komfortable, skriver CBS. Han omtalte seg selv som «nysgjerrig og insisterende».

Det er få som har sagt nei til et intervju med Wallace. Han snakket med Vladimir Putin om korrupsjon og Yassir Arafat om vold. Han spurte Ayatollah Khomeini om han var gal.

Reagan, Kennedy, Roosevelt... Han ble også kjent med Ronald Reagan, John F. Kennedy, Lyndon Johnson, Jimmy Carter og til og med Eleanor Roosevelt gjennom sine intervju i Det hvite hus.

MED FRA STARTEN: Mike Wallace var blant de som grunnla det populære nyhetsprogrammet «60 Minutes». I dag friga CBS dette bildet, som viser «60 Minutes»-korrespondentene Harry Reasoner (t.v) og  Mike Wallace (t.h) sammen med grunnlegger og produsent Don Hewitt i New York. AP Photo/CBS/Scanpix
MED FRA STARTEN: Mike Wallace var blant de som grunnla det populære nyhetsprogrammet «60 Minutes». I dag friga CBS dette bildet, som viser «60 Minutes»-korrespondentene Harry Reasoner (t.v) og Mike Wallace (t.h) sammen med grunnlegger og produsent Don Hewitt i New York. AP Photo/CBS/Scanpix Vis mer

Da Wallace ble født i 1918 var det få radio-apparat i amerikanske hjem, så da han bestemte seg for å satse på en journalistkarriere ble det møtt med skepsis hjemme. Foreldrene hadde håpet at han skulle bli lege eller advokat.

Rett på Da fjernsynet virkelig kom i 1950-tallet var Wallace overalt, men ble kjent for sine gode spørsmål på nyhetsprogrammet «Nightbeat» i 1956.

«- Hvor mange menn har du drept, Mickey?» spurte han blant annet mafiabossen Mickey Cohen.

Disse «rett på»-spørsmålene tok han med seg til «60 Minutes» i 1968, og vil bli husket for å bruke timer på å gjøre seg klar for intervjuer og sine gode oppfølgerspørsmål.

1918-2012: Journalistlegenden Mike Wallace døde i går. Foto: AP Photo/Evan Agostini/Scanpix
1918-2012: Journalistlegenden Mike Wallace døde i går. Foto: AP Photo/Evan Agostini/Scanpix Vis mer