Live-published photos and videos via Shootitlive

Journalist og forfatter Jahn Otto Johansen er død

- En hel medieverden har grunn til å bøye hodet i andektighet, sier mangeårig NRK-kollega Hans-Wilhelm Steinfeld.

(Dagbladet): Den norske journalisten, forfatteren og tidligere redaktøren Jahn Otto Johansen har vært en sterk stemme i norsk offentlighet. Han har vært Moskva- Washington- og Berlin-korrespondent for NRK, sjefredaktør i Dagbladet (sammen med Arve Solstad) og har skrevet flere bøker om Midtøsten og Sovjetunionen, for å nevne noen få temaer.

Ifølge Porsgrunns Dagblad døde Jahn Otto Johansen 83 år gammel 1. januar.

Han startet sin karriere i Porsgrunns Dagblad i 1949, og har siden hatt en langvarig mediekarriere som utenrikssjef i Dagsrevyen, redaktør i Dagbladet og utenrikskorrespondent i Washington, Moskva og Berlin.

- Uendelig trist å høre, sier tidligere NRK-profil Hans-Wilhelm Steinfeld om bortgangen til sin mangeårige sjef, mentor og venn.

- En epokebærer

Steinfeld sier samtidig at bortgangen ikke var uventet. Han forteller om sin siste samtale med Johansen, som fant sted i fjor høst:

- Han sa: Jeg er blitt 83 år. Det er ikke til å tro, og jeg lever på lånt tid.

Steinfeld forteller at Johansen har hatt stor betydning for ham personlig, men understreker også Johansens viktighet for norsk media.

- Jahn Otto Johansen var en epokebærer i norsk utenriksjournalistikk på 1960-tallet. Han var den første som viste betydningen av fremmedspråklige kunnskaper på fjernsyn i utenriksmagasinet. En utrolig kunnskapsrik mann, og sine venners venn, men sine fienders fiende. Jeg var hans venn, sier Steinfeld.

- Savnet er størst for Siv Kirsten, hans kone, men en hel medieverden har grunn til å bøye hodet i andektighet for det levende minnet om Jahn Otto Johansen - på godt og vondt, sier han.

VENN OG MENTOR: Tidligere NRK-profil Hans-Wilhelm Steinfeld minnes Jahn Otto Johansen både som en epokebærer i norsk utenriksjournalistikk og som en venn. Her er de to fotografert sammen på Aschehougs hagefest i 2007. Foto: Nina Hansen
VENN OG MENTOR: Tidligere NRK-profil Hans-Wilhelm Steinfeld minnes Jahn Otto Johansen både som en epokebærer i norsk utenriksjournalistikk og som en venn. Her er de to fotografert sammen på Aschehougs hagefest i 2007. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Møtte folk der de var

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK forteller at han selv aldri har jobbet med Jahn Otto Johansen, men sier at det fremdeles går gjetord om ham, både fra hans tid i Dagbladet og i NRK.

- Jahn Otto var en markant tv-personlighet med stor formidlingsevne og bredt interessefelt. Han var en viktig folkeopplyser, sier Eriksen.

MINNES JOHANSEN: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MINNES JOHANSEN: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Eriksen mener at Jahn Otto Johansen tok tv-journalistikken ut av tv-studioene og ut på gata, med mikrofon og kamera møtte ham folk der folk var.

- Han fornyet tv-journalistikken. Han snakket med folk - ikke bare til folk. Det går fremdeles gjetord om hans kapasitet. Han jobbet hele tida, sier Eriksen til Dagbladet.

Hadde Johansen som sjef

- Hva jeg skal huske om Jahn Otto? Han sendte meg som ung og uprøvd reporter til farefullt oppdrag i Sør-Kina-havet, vi festet sammen på New Orleans' syndige Bourbon Street… Han var min redaktør i en periode i Dagbladet, og min første utenrikssjef i NRK, forteller NRK-profil Ole Torp.

Han beskriver Johansen som en som gav utfordringer til yngre reportere – og ventet resultater.

- Det nyttet ikke å komme på morgenmøte hos Jahn-Otto uten en god journalistisk idé for dagen! I det private var han kunst-elsker og sybarittisk levemann, på jobben var han både raus og streng. Som journalist - en stor formidler, med sans for hverdagsmenneskenes historie like meget som det politiske spill i det store utland. Han hadde noen ganger litt spesielle metoder å skaffe seg stoff og informasjon på - men det jeg skal huske ham aller best for, var hans solidaritet med forfulgte folkegrupper - og hans absolutte holdning mot rasisme og fremmedhat.

Tidligere NRK-korrespondent Odd Karsten Tveit husker Jahn Otto Johansen som en god sjef.

- Jeg kjenner han best fra tiden da jeg var Midt-Østen-korresponden og han utenrikssjef i NRK. Han var en fin sparringpartner som stilte opp og støttet meg utad når det blåste rundt meg, sier Tveit.

JOBBET MED JOHANSEN: Ole Torp hadde Johansen som redaktør i Dagbladet, og seinere som utenrikssjef i NRK. Torp forteller om en sjef som ga utfordringer til yngre reportere - og ventet resultater. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
JOBBET MED JOHANSEN: Ole Torp hadde Johansen som redaktør i Dagbladet, og seinere som utenrikssjef i NRK. Torp forteller om en sjef som ga utfordringer til yngre reportere - og ventet resultater. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Stor arbeidskapasitet

Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen hadde sitt første sommervikariat i Dagbladet omtrent samtidig som Jahn Otto Johansen ble sidestilt redaktør i avisa sammen med Arve Solstad.

I JOHANSENS FOTSPOR: John Arne Markussen, nåværende sjefredaktør i Dagbladet, hadde sitt første sommervikariat i avisa omtrent da Jahn Otto Johansen tiltrådte som sjefredaktør i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I JOHANSENS FOTSPOR: John Arne Markussen, nåværende sjefredaktør i Dagbladet, hadde sitt første sommervikariat i avisa omtrent da Jahn Otto Johansen tiltrådte som sjefredaktør i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Blant oss unge nøt han stor respekt for sin kunnskap om utenrikspolitikk. Da han kom til Dagbladet var han betraktet som en av landets største kapasiteter på utenriksstoff. Ved siden av sine analytiske evner, han hadde nærmest revolusjonert fjernsynsjournalistikken på utenriksområdet, sier Markussen.

Den nåværende sjefredaktøren beskriver Johansen som en fargerik journalist og redaktør - matglad, konstant sigarrøykende og interessert i kultur og kunst.

- Og jeg tror ikke jeg har vært borti et mediemenneske med større arbeidskapasitet. Han var tidlig oppe, og hadde skrevet både en og to kommentarer før vi andre kom på jobb. Og så skrev han gjerne en bok eller tre i løpet av året. Og de solgte gjerne i store opplag!

STORKAR: I perioden 1977 til 1984 var Johansen Dagbladets sjefredaktør, sammen med Arve Solstad. Det er bare én av hans mange toppjobber gjennom karrieren. Foto: Johan Brun / Dagbladet
STORKAR: I perioden 1977 til 1984 var Johansen Dagbladets sjefredaktør, sammen med Arve Solstad. Det er bare én av hans mange toppjobber gjennom karrieren. Foto: Johan Brun / Dagbladet Vis mer

Ble alvorlig syk

I 2017 jobbet Johansen med et prosjekt som handler om fjorårets sommer, da han ble alvorlig syk.

Han kollapset hjemme etter en tur til Moskva, sammen med sønnen, Aftenposten-korrespondent Per Anders Johansen. Da han ble innlagt på Diakonhjemmet, fikk han sjokkbeskjeden: Han hadde fire forskjellige dødelige sykdommer i kroppen.

Til slutt havnet medieprofilen i koma.

- Nyrene, lungene og hjertet var det så mye trøbbel med at det ble betegnet som dødelig av legene, og det hadde gått hull på tarmene. Det var skremmende, men jeg hadde gudskjelov ikke fått hjerneslag, forklarte Johansen til Dagbladet den gang.

Et hardt liv

Dette er ikke første gang 83-åringen har valgt å være åpen om helsa. I 2013 kunne han fortelle i et intervju med Her og Nå at han har levd et hardt liv, som burde ha påvirket helsa i større grad enn hva det har gjort.

- Jeg er 78 og et halvt år, men det skulle jeg ikke vært. Jeg skulle vært død. Jeg har i perioder levd et hardt liv, spist fet mat, og drukket jevnt, sa Johansen.

I et større intervju med Dagbladet i fjor sommer snakket Johansen om hvordan sykdommen hadde forandret hans syn på livet:

- Når du vet at du kan dø når som helst, setter du ekstra stor pris på mennesker som står deg nær. Venner og fabelaktig familie som av en eller annen grunn har holdt ut med meg alle disse årene.

Johansen var aktiv som skribent helt til det siste. Så sent som 12. desember i fjor hadde han en kommentar om #metoo på trykk i Telemarksavisa.