Journalist tiltalt for brudd på gravfreden

Journalisten Henrik Evertssons team utløste ny gransking av Estonia-forliset etter å ha sendt en dykkerrobot ned til vraket. Mandag startet rettssaken mot ham.

TILTALT: Dokumentarfilmskaper Henrik Evertsson må møte i retten i forbindelse med dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer alt». Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TILTALT: Dokumentarfilmskaper Henrik Evertsson må møte i retten i forbindelse med dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer alt». Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Evertsson og en kollega er tiltalt for brudd på gravfreden etter at de sendte dykkerroboten ned til vraket av den estlandske ferja på bunnen av Østersjøen.

– Det kjennes godt å få gi mine synspunkt i retten. Vi gjorde ganske mange etiske og juridiske avveininger før vi gjorde selve undersøkelsen, sa Evertsson i forkant av rettssaken.

Det er satt av to dager til saken i Göteborgs tingsrätt.

To ukjente hull

Evertssons team oppdaget to hull i skipets skrog som ikke var kjent fra før, noe som førte til at den svenske havarikommisjonen besluttet å gjenåpne granskingen av havariet i september 1994.

Det har ført til en diskusjon om hvordan de to hullene er oppstått. Er de resultat av at det synkende skipet traff bunnen, eller var hullene der før havariet, slik at de kunne være årsaken til at skipet gikk ned.

Estonia var på vei fra Tallinn til Stockholm da den kantret i grov sjø og sank etter mindre enn en time. 852 mennesker mistet livet, mens bare 137 ble reddet.

Året etter havariet ble det bestemt at skipet med de fleste av de omkomne om bord ikke skulle heves, og at gravfred skulle råde ved vraket i henhold til en egen lov. Det er den gravfreden Evertsson er tiltalt for å ha brutt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer