KOPIERTE: Redaktør for journalistenes fagblad Journalisten, Helge Øgrim, skrev av en amerikansk tidsskriftartikkel da han skrev om sjakkgeniet Bobby Fischer i Dagbladet i 2002. Foto: Martin Huseby Jensen
KOPIERTE: Redaktør for journalistenes fagblad Journalisten, Helge Øgrim, skrev av en amerikansk tidsskriftartikkel da han skrev om sjakkgeniet Bobby Fischer i Dagbladet i 2002. Foto: Martin Huseby JensenVis mer

«Journalisten»-redaktør: - Det er pinlig, ubehagelig og litt vanskelig å leve med

Har vurdert sin stilling.

(Dagbladet): I kjølvannet av Dagens Næringslivs plagiatsak i sommer avslørte Kjetil Rolness på sin blogg at en artikkel Helge Øgrim skrev i 2002, da han jobbet i Dagbladet.no, i stor grad var løftet fra en reportasje i tidsskriftet The Atlantic.

Øgrim ble ansatt som reportasjeleder i Dagbladets nettutgave i år 2000 og ble seinere nyhetsleder. Siden 2007 har han vært redaktør for fagbladet Journalisten. Under en debatt om plagiat i pressen på Litteraturhuset onsdag omtalte Øgrim plagiatsaken som «pinlig og flau».

- Det er pinlig, ubehagelig og litt vanskelig å leve med, spesielt siden det kommer opp nå når jeg er redaktør i Journalisten, sier Øgrim til Dagbladet i dag.

- Plagiat strider mot den journalistiske etikken og våre ambisjoner om det journalistikken skal gjøre og bidra med, sier han.

- Et klart unntak Øgrim forteller at avsløringen rammer ekstra hardt fordi han nå er redaktør for et journalistisk fagblad - et blad som selv ofte kritiserer feil hos andre medier.

- Vi har ofte slått ned på ting vi mener er etisk uansvarlig hos andre. Det er nok ekstra ugunstig for tilliten vår hvis redaktøren får stempelet på seg at han er en juksemaker, sier han.

Journalist Jon Hustad i Dag og tid har tatt til orde for at Øgrim må gå av som redaktør som konsekvens av avsløringen. Øgrim sier han er enig med Hustad om at slike avsløringer bør få konsekvenser, og at han har vurdert å si opp jobben.

- Jeg har vurdert det, etter å ha fått avslørt at jeg selv har begått et grovt plagiat, selv om det er lenge siden og et klart unntak i min journalistiske praksis og portefølje, sier Øgrim til Dagbladet.

- Må konkludere selv - Jeg er ikke sjelden enig med Hustad om at alvorlige feil ofte får for små konsekvenser i Norge. Jeg mener ikke at det jeg har gjort er oppsigelsesgrunn eller at jeg må gå. Men jeg har likevel tenkt over det, sier Øgrim.

Fagbladets styreleder Hege Iren Frantzen har tidligere avvist at saken får konsekvenser for Øgrims stilling, fordi plagiatet ble begått før han var ansatt som redaktør i Journalisten.

OPP TIL HAM: Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold sier at det bare er Øgrim selv som kan ta avgjørelsen om han bør trekke seg fra redaktørstillingen i Journalisten. Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX
OPP TIL HAM: Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold sier at det bare er Øgrim selv som kan ta avgjørelsen om han bør trekke seg fra redaktørstillingen i Journalisten. Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX Vis mer

Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund og nåværende leder for Kringkastingsrådet, sier til Dagbladet at han forstår at Øgrim gjør seg disse refleksjonene, men at han ikke vil peke på hva som vil være riktig eller galt i denne situasjonen.

- Egentlig er det bare Øgrim selv som kan konkludere. Føler han at han ikke lenger kan opptre med like stor autoritet som redaktør er det naturlig at han trekker seg. Jeg mener det om så vil inngå både tillit og respekt. Det viser at folk fortsatt har ære i kroppen, sier han.

Ikke samme tradisjon Kokkvold peker også på at det i dagens samfunn ikke er den samme tradisjonen for å trekke seg fra stillinger og verv som det kanskje var tidligere.

- Det er snart ti år side noen i politikken trakk seg som resultat av noen som har med troverdighet eller ære å gjøre. At man har gjort noe man ikke kan stå inne for. Det vanlige er jo at man holder på både posisjoner og verv. Om noen skulle trekke seg vil det i alle fall ikke svekke vedkommendes renommé, sier han.

- Her har han kommet til denne refleksjonen selv. Det er bra det finnes folk som Øgrim.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram