Journalisten-redaktør legger seg flat - innrømmer plagiat i 2002

Avslørt av Kjetil Rolness' blogg.

LEGGER SEG FLAT: Helge Øgrim innrømmer å ha sammenfattet en artikkel fra The Atlantic uten å oppgitt dette i stor nok grad. Foto: Birgit Dannenberg
LEGGER SEG FLAT: Helge Øgrim innrømmer å ha sammenfattet en artikkel fra The Atlantic uten å oppgitt dette i stor nok grad. Foto: Birgit Dannenberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Øgrim har bedre kjennskap til svindel enn han selv innrømmer», skriver sosiolog, musiker og skribent Kjetil Rolness i et innlegg på egen blogg onsdag formiddag.

Innlegget bærer tittelen «Også du, Helge!». Her skriver Rolness at Øgrim i 2002 plagierte en artikkel om sjakkstjerna Bobby Fischer i en sak han skrev for Dagbladet. 

«Faktisk er Øgrims tekst ikke annet enn et rent sammendrag av Atlantic-teksten», skriver Rolness på bloggen sin og lister en lang rekke av eksempler på likheter i Øgrims tekst og i artikkelen fra The Atlantic. 

Innrømmer plagiat Mandag innrømmet Daniel Butenschøn, tidligere journalist i Dagens Næringsliv, å ha fusket i artikkelen «Klagemuren» som sto på trykk i den lakserosa avisa lørdag 25. juli. Siden det har DN-sjef Amund Djuve avdekket flere tilfeller av Butenschøn-juks. 

Øgrim, en erfaren pressemann og redaktør for fagbladet Journalisten, innrømmer overfor Aftenposten at Rolness har rett i sine plagiatpåstander. Det var også Aftenposten som først omtalte saken. 

- Det er ikke noe feil i det Rolness hevder. Det er i all hovedsak riktig, sier Øgrim til avisa.Mens Øgrim vedkjenner å ha skrevet av artikkelen fra The Atlantic i sin sak for Dagbladet, med for dårlig kildehenvisning, har Butenschøn i tillegg innrømmet å ha fabrikkert kilder og gjenfortalt amerikanske historier som norske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer