Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Journalistene jubler over Media Norge-fusjonen

Mener det vil gi større lokal makt og hindre Schibsted-monopol.

(Dagbladet.no): Tirsdag formiddag kom nyheten om at klagenemnda for eierskap i media sier ja til Media Norge-fusjonen.

Dermed vil fire av landets største regionsaviser - Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen - få slå seg sammen.


Fusjonen skaper glede hos journalistene i de aktuelle redaksjonene.

Fryktet Schibsted

- Nå får vi en hånd på rattet, slik at Schibsted ikke kan ture fram som de vil. Vi kan være kritiske, og få ha et ord med i laget, sier klubbleder Marianne Gauslaa i Fædrelandsvennen.

Gauslaa mener Media Norge-fusjonen, som øker samarbeidet på tvers av avisene, ikke vil ødelegge avisas regionale forankring, men heller bidra til å befeste den.

- Det er en lettelse for oss at det ble slik det ble - dette er den beste måten å hindre en utvanning av vår lokale profil på. Fortsatt er det litt usikkerhet og spørsmål som må besvares, men dersom fusjonen hadde uteblitt så ville vi fryktet Schibsteds eiermakt, sier Gauslaa.


Grensesteiner

BLIR ÉN: Og journalistene er fornøyde. Foto: SCANPIX
BLIR ÉN: Og journalistene er fornøyde. Foto: SCANPIX Vis mer

Et av vilkårene Klagenemda satte for å gi fusjonen grønt lys, var at Schibsted blir majoritetseier i det nye konsernet, og etter avtalt nedsalg skal Schibsted sitte igjen med 50,1 prosent av aksjene i Media Norge, som skal børsnoteres.

- Dette er en god dag for oss, sier klubbleder Finn Våga i Stavanger Aftenblad, og utdyper:

- Fusjonen setter ned noen grensesteiner, i motsetning til at Schibsted kan gjøre hva de vil med hud og hår. Et Schibsted som suger inn i pengekassa uten kontroll er helt annerledes enn et Schibsted innen Media Norge.

Er lettet

Rune Valderhaug, klubbleder i Bergens Tidene, sier redaksjonen er lettet over at det endelig har kommet en avgjørelse, og mener det er til det beste for avisa.

- Alternativet ville vært at Schibsted, som eneeier og monopolist, kunne gjort hva de ville med BT. Media Norge-fusjonen gir garantier som er det beste bolverket mot eneeiere, sier Valderhaug.

- I bunn av fusjonen ligger en forpliktelse som sikrer det redaksjonelt uavhengige og gjør at BT får en fortsatt forankring på Vestlandet. Summa summarum: Dette er en løsning vi kan leve godt med.

- Vil følge med

Klubbleder i Aftenposten, Gunnar Kagge, er enig, og uttrykker glede over at nei gikk til ja tidligere i dag.

- I utgangspunktet er vi positive i redaksjonen. Årsaken er at vi nå sikrer et eierselskap som er genuint opptatt av avis og journalistikk, sier Kagge.

Men, sier klubbleder Våga i Stavanger Aftenblad, fusjonen gir ingen anledning til å hvile på skuldrene til en aviskjempe.

- Vi er skeptisk til Aftenpostens dominans, og vil følge med dem i tida som kommer. Vi skal gjøre det vi kan for at de andre skal framstå som selvstendige mediebedrifter, og selv ha en klar, lokal stemme i Stavanger Aftenblad, konstaterer Våga.

Les også: - Avisene blir likere

POSITIV: Klubbleder i Aftenposten, Gunnar Kagge.
POSITIV: Klubbleder i Bergens Tidene, Rune Valderhaug.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media