VÅKN OPP: journalister bør våkne, skriver Lars Giæver.

Foto: Nina Ruud / Dagbladet
VÅKN OPP: journalister bør våkne, skriver Lars Giæver. Foto: Nina Ruud / DagbladetVis mer

Journalister og andre kjøtthuer

I Norge kan man faktisk leve godt uten at det på død og liv skal utnyttes et dyr til hvert måltid.

Meninger

I går publiserte Side2 en artikkel om en italiensk kokk som sa han ville drepe alle veganere. I beste Nettavisen-ånd valgte de å lage en «spørreundersøkelse» der de lurte om leserne delte kokkens oppfatning.

Før avstemningen ble fjernet mente litt over halvparten at dette var et utsagn de kunne si seg enige i. Det var også en del tvilere blant de tusen som hadde avgitt stemme. Dette sier selvfølgelig mest om Nettavisens lesere, men det sier også noe om samfunnet vårt.

Side2 fjernet ikke avstemningen før jeg spurte dem om de ville laget en lignende avstemning om kokken hadde oppfordret til massedrap på jøder fordi de spiser kosher. De svarte at de aldri hadde tenkt det på den måten, men jeg fikk aldri noe svar på hvordan de hadde tenkt det.

I år fyller omsetningsloven 80 år. Politikerne bestemte seg for at det i Norge skulle satses på enkelte typer landbruk, og at dette primært skulle skje innen produksjon av kjøtt og melk. Samvirkene vokste opp, og de har bidratt å bygge nasjonen og vår identitet. Det går mot evig produksjonsvekst, på helsa og distriktene løs, og det med de fleste politikeres velsignelse.

Vi har alle vokst opp med opplysningskontorene både for egg- og kjøtt og for melk. De har holdt oss i hånden siden barnehagen, gitt oss melkeordning og Tinestafett på barneskolen, og vist mødrene våre at det ikke er en vellykket barnebursdag uten pølser fra Gilde.

Det var først i voksen alder at jeg forstod at disse påståtte opplysningskontorene er propagandamaskineriet til samvirkelagene som vi i dag best kjenner som Nortura og Tine.

Da det gikk opp for meg for to år siden konfronterte jeg Ida Berg Hauge, også kjent som @melkeIda, i Ytring på NRK med deres påstander, med påfølgende debatt i Her og Nå på P1. Først i går ble forskning.no og NTB dømt i PFU for å ha slukt deres propagada som forskning uten å stille kritiske spørsmål til «opplysningskontorets» informasjon.

Det har vært interessant å følge med på hvordan retorikken til opplysningskontorene har forandret seg gjennom årene. Jeg håper en med journalistisk teft kan gå gjennom når de gikk fra å selge mest mulig rødt kjøtt av det du trodde var okse, til å forsøke seg på at svin og sau ikke er rødt.

Det samme med retorikk om å drikke helmelk og fløte, til i dag, hvor du får anbefalt utvannede lettprodukter tilsatt vitaminer og mineraler fordi kyrne ikke lenger er på beitet.

Matkritiker Yngve Ekern er på sporet, han har i det minste innsett at noe er feil når en kylling koster mindre enn en blomkål. Brennpunkt er på tampen, og nå synes jeg journalister som ikke vil identifisere seg med Nettavisen og Side2 bør våkne.

Jeg har selv vært et kjøtthue, og i ungdommen frilansjournalist. Klart jeg har sett rart på veganere. Jeg skjønner til og med at folk vil drepe dem: - For med all den gode og næringsrike maten en veganer får i seg, så dør hverken dyr, kloden eller veganeren av seg selv med det første. Framfor å drepe, så valgte jeg å prøve meg fram i matgleden og jeg ble selvfølgelig inspirert.

I Norge kan man faktisk leve godt uten at det på død og liv skal utnyttes et dyr til hvert måltid.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.