- Journalister skal passe munnen sin litt i etikkdebatten

Hans-Wilhelm Steinfeld har verdens beste samvittighet når han går til PR-bransjen.

ALTFOR STORE I MUNNEN: Avtroppende utenriksmedarbeider i NRK, Hans-Wilhelm Steinfeld, mener norske journalister hadde kledd en viss ydmykhet etter å ha degenerert fra samfunnskritikere til bygdesladderkolportører. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
ALTFOR STORE I MUNNEN: Avtroppende utenriksmedarbeider i NRK, Hans-Wilhelm Steinfeld, mener norske journalister hadde kledd en viss ydmykhet etter å ha degenerert fra samfunnskritikere til bygdesladderkolportører. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det er langt fra uvanlig at journalister melder overgang til PR-bransjen. Likevel vakte det en viss oppsikt da NRKs profilerte veteran og mangeårige Moskva-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld (63) i sommer sa opp jobben til fordel for kommunikasjonsbyrået Corporate Communications.

Med det legger utenriksveteranen sin kompetanse på Russland, Øst-Europa og nordområdene, bygd opp gjennom 37 år i statskanalen, ut på salg for den som kan betale godt nok.

God samvittighet Men i et intervju med Bergens Tidende i går slår Steinfeld fast at han ikke har dårlig samvittighet for sitt yrkesbytte.

- Det skulle bare mangle at en mann på 63 år står helt fritt til å skifte yrke mot slutten av sin karriere. Jeg har verdens beste samvittighet, sier Stenfeld, som mener lisensbetalerne har fått alt de kan kreve av ham, som er tildelt en rekke prestisjetunge journalistpriser.

Steinfeld, som har avslått å utdype sine kommentarer overfor Dagbladet, mener generelt at journalister bør være forsiktige med å kritisere andre for lurvete etikk.

Bygdesladder - Journalister har en rating i det norske samfunnet på linje med drosjesjåfører - og da skal ingenting stygt sies om drosjesjåførene. Men dette skal journalister være litt ydmyke overfor. De er altfor store i munnen, og de er historieløse. Det som het samfunnskritisk journalistikk, har i dag forfalt til en pekefinger- og sladrehank-journalistikk som primært kolporterer bygdesladder, mener Steinfeld.

Han trekker spesifikt fram fire saker for å illustrere forfallet i journalistikken:

• Bergens Tidenes artikler i 1991 om mulig korrupsjon i forbindelse med byggearbeider på sjøforsvarets base på Haakonsvern, en sak som ble henlagt av Økokrim. BT ble felt i PFU for brudd på god presseskikk etter å ha trykket sitt eget forsvar samtidig med et kritisk leserbrev mot avisas dekning.

• Avsløringen i 1994 av at børsdirektør Erik Jarve hadde blandet sammen sin egen økonomi med børsens virksomhet. Jarve mistet jobben og tok sitt eget liv.

• Dagbladets avdekking av at advokatformaet BAHR i 2002 forsøkte å skjule at tidligere helseminister Tore Tønne mottok honorar for å være konsulent for Kjell Inge Røkke mens han fortsatt mottok etterlønn som minister. Tønne begikk selvmord dagen etter at politiet tok ut tiltale.

• NRKs presentasjon av ei menneskehandeldømt romkvinne som offer for kulturelle misforståelser, uten å få med at hun også var dømt for medvirkning til voldtekt av sin datter.

Mener Steinfeld tar feil Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum sier hun setter Steinfelds elendighetsbeskrivelse på «kontoen for generell frustrasjon og en dårlig dag», men mener likevel Hans-Wilhelm Steinfeld har poenger det er verdt å lytte til.

- Særlig dette med journalistenes manglende anerkjennelse og hvorfor den ikke bekymrer bransjen - det er en undring jeg også har hatt. Men selv om det ligger i journalikkens natur at den aldri vil komme særlig høyt på rankingen over anerkjente yrker, er den manglende ydmykheten noe mediene er på full fart vekk fra, sier Løken Stavrum.

- Steinfeld tar feil når han mener alt var bedre før. Mange utviklingstrekk i våre dager gjør journalistikken og mediene stadig bedre. Kontakten med leserne og seerne er blitt nærmere, det er blitt lettere å utvikle saker, og lettere å korrigere feil, sier hun.

Generalsekretæren påpeker at Steinfeld som alle andre står fritt til å skifte jobb, men tror han vil bli savnet av mange tv-seere.

- Det er tydelig at mange flinke folk ristes løs fra mediebransjen i disse dager. Det er synd, for vi trenger flinke folk, som kan håndtere alt fra ny teknologi og «big data» til hermetisk lukkede konserner, sier hun.

UENIG: Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, er uenig i at alt var bedre før. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
UENIG: Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, er uenig i at alt var bedre før. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer