Journalister som dekker urfolks kamp mot oljerørledninger risikerer fengsel

Hardt klima i North Dakota.

AMY GOODMAN: Saken mot den prisbelønte journalisten fra Domocracy Now! ble henlagt, men andre pressefolk risikerer 45 års fengsel for å ha rapportert fra aksjoner mot oljerørledninger i North Dakota. Foto: NTB Scanpix
AMY GOODMAN: Saken mot den prisbelønte journalisten fra Domocracy Now! ble henlagt, men andre pressefolk risikerer 45 års fengsel for å ha rapportert fra aksjoner mot oljerørledninger i North Dakota. Foto: NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Påtalemyndigheten i North Dakota tabbet seg ut da Amy Goodman nylig ble siktet for ulovlig opphold på andres eiendom og for å ha deltatt i opptøyer. Amy Goodman er en av USAs mest berømte og prisbelønte uavhengige journalister. Hun er ankerkvinne og forgrunnsfigur i den alternative nyhetskanalen Democracy Now!, og hun har vært utsendt reporter i konflikten mellom urfolkstammen Standing Rock Sioux og utbyggerne av oljerørledningen Dakota Access Pipeline.

Mandag denne uka avviste en dommer anklagene mot Goodman, og hun feiret avgjørelsen som en seier for pressefriheten. Men hun er ikke den eneste journalisten som blir straffeforfulgt for å rapportere fra konflikter rundt oljerørledninger i North Dakota. Dokumentarfilmskaperen Deia Schlosberg risikerer opptil 45 år i fengsel for å ha konspirert til tyveri eller ødeleggelse av gjenstander, tjenester og offentlig eiendom. Felles for Goodman og Schlosberg er at de har filmet og intervjuet andre som kan ha begått det myndighetene definerer som lovbrudd. De har dokumentert protestaksjoner.

Standing Rock Sioux-stammen har opprettet en protestleir for å stanse byggingen av en oljerørledning som er nesten 2000 kilometer lang og skal gå gjennom fire amerikanske delstater, fra North Dakota, via South Dakota og Iowa til Illinois. Den skal kunne frakte 470 000 fat olje daglig. De aksjonerer mot prosjektet selv om rørledningen strengt tatt ikke skal gå gjennom reservatet deres. Men den skal krysse deres eneste drikkevannskilde, Missouri-elva. Protestleiren vokser for hver dag og omtales nå som den største samlingen av amerikanske urfolk de siste hundre år.

Amy Goodman og Democracy Now! var til stede med filmkameraer da demonstrantene ble angrepet av sikkerhetsvakter med pepperspray, hunder og bulldosere i begynnelsen av september. Hun la ut et opptak på Facebook som ble vist mer enn 14 millioner ganger og plukket opp av tradisjonelle nyhetskanaler som CNN, CBS, NBC, NPR m.fl. Dermed mente myndighetene at Goodman ikke oppførte seg som en objektiv journalist og anklaget henne for medvirkning i opptøyene.

Det samme har vært tilfellet med Deia Schlosbergs filming av protestene ved en annen oljerørledning i North Dakota. Myndighetene definerer dokumentasjonen som sympatierklæringer, og mener dermed at pressefolkene er en aktiv del av aksjonene som er erklært ulovlige. Saken mot Schlosberg er foreløpig ikke forkastet, og hun sitter fortsatt i varetekt. Klimajournalistikk er åpenbart mistenkelig i USA.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.