Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Journalister som lyver

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVINDEL: Journalisten Bjørn Benkow, som nå anklages for å ha fabrikkere falske intervjuer med Bill Gates og Michael Schumacher, kan skrive seg inn i en lang og bemerkelsesverdig rekke av svindlere. Motivene synes å være penger og oppmerksomhet. Foreløpig har Benkow status som mistenkt. Og under alle omstendigheter blir han amatør i forhold til Jayson Blair i The New York Times. Eller Stephen Glass, den unge stjernereporteren som fikk karrieren knekket på 1990-tallet i det amerikanske prestisjemagasinet The New Republic.

GLASS FORTALTE ville historier om politikere i sexorgier og børsmeklere som tilbad sentralbanksjefen foran sitt eget alter. Glass skrev kort sagt om «mennesker som ikke eksisterte og hendelser som aldri inntraff», slik han selv skildret det i en middelmådig biografi - som seinere ble filmatisert med tittelen «Shattered Glass».Også Jayson Blair skrev biografi om sin tid - det varte faktisk i fire år - som svindler i The New York Times. Mens Glass tilsynelatende jobbet beinhardt og seriøst, levde Blair et komplisert dobbeltliv med damer, whiskey og kokain.Blair klarte å få redaktørene til å tro at han var på strevsomme reportasjereiser i provinsen mens han i virkeligheten satt hjemme i Leiligheten sin og diktet opp tåredryppende historier - «dokumentert» med bilder fra fotoarkivet. To ledende redaktører i The New York Times måtte i 2003 gå som følge av skandalen, og en av verdens mest respekterte aviser trykket en lang og ydmykende redegjørelse for journalist Jayson Blairs løgnhistorier.

SELV OPPLEVDE jeg den tvilsomme Benkow på nært hold for snart 30 år siden som journalistlærling - ja, det het faktisk journalistlærling på 1970-tallet. Benkow kom dalende ned til Fredrikstad som Citröen-direktør i sjøfly og dyr dress med to modelldamer (les sekretærer) på slep, og innkalte det lokale næringsliv til pressekonferanse. Han skulle vise hvor lett det var å narre oss til å tro på industrieventyr. Allerede den gang, som lærling, forekom det meg at denne mannen var lett å gjennomskue.