Journalistikken er ikke venstrevridd

Anklagene om at journalister favoriserer venstresiden stemmer ikke, men Frp får flere kritiske spørsmål enn de andre partiene.

PRESSET: «Det er partienes parlamentariske situasjon som avgjør hvor pågående intervjuerne er og hva slags press de utøver», skriver kronikkforfatterne. Her er Jens Stoltenberg (Ap) og Erna Solberg (H) etter en valgkampduell på TV2 med programleder Oddvar Stenstrøm. Foto: Fredrik Varfjell/NTB Scanpix
PRESSET: «Det er partienes parlamentariske situasjon som avgjør hvor pågående intervjuerne er og hva slags press de utøver», skriver kronikkforfatterne. Her er Jens Stoltenberg (Ap) og Erna Solberg (H) etter en valgkampduell på TV2 med programleder Oddvar Stenstrøm. Foto: Fredrik Varfjell/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mange år har det kommet anklager om favorisering av venstresiden blant politiske journalister generelt, og i NRK spesielt. Noe av bakgrunnen for anklagene har vært målinger som har vist at journalister har stemt mer til venstre enn resten av befolkningen.

Når den første partilederutspørringen sendes fra Arendal på NRK i dag, går vi inn i en ny valgkamp. Mange lurer kanskje på om de får presentert et balansert bilde av partiene eller om noen blir favorisert. En undersøkelse vi har gjort av partilederutspørringene ved de to siste stortingsvalgene i 2005 og 2009 kaster lys over denne problemstillingen.

Vi har studert samtlige spørsmål fra intervjuerne til de ulike partilederne i både NRK og TV2, totalt 32 utspørringer. Disse analyserte vi med henblikk på hvor pågående og kritiske journalistene var i måten de stilte spørsmål på.

Ved å se på hvem som får de mest styrende eller kritiske spørsmålene, kan vi si noe om i hvilken grad det er forskjellsbehandling. Partilederutspørringene er blant de viktigste programmene når det gjelder å påvirke opinionen før et valg.

Hva vil det så si at journalistene er pågående i sin intervjustil? Vi har definert dette langs tre dimensjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer