Journalistikkens sammenbrudd

TV-aksjonen har utspilt sin rolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NRKs TV-aksjon har utspilt sin rolle, skriver Terje Tvedt, i dette utdraget av en artikkel i tidsskriftet Samtiden som kommer ut i morgen:

Et av de få virkelig nasjonale ritualer som er etablert etter 17. mai og barnetogene, er NRKs TV-aksjon. En søndag, hver høst siden 1974, ringer titusener av mødre, fedre og barn på ukjente dører og utfører selve sinnbildet på en oppdragende moralsk handling i en urettferdig verden, som et bydende imperativ: hjelp de fattige! Enhver som vil forstå moderne norsk mentalitetshistorie, ja, som vil identifisere dominerende norske verdensbilder og selvbilder overhodet de siste 30 årene, må forholde seg til denne historiske nydannelsen. Det er en innovasjon som organiserer nasjonens kollektive fortolkning av sin rolle i en ny, globalisert verden. TV-aksjonen er det offisielle Norges foretrukne speil - denne dagen kan vi alle se verdens bistandsmakt nr én og den humanitære stormakten redde mennesker i nød; vi ser Det nasjonale godhetsregimet som bekrefter seg selv.

Men NRKs TV-aksjon speiler ikke først og fremst nasjonens giverglede, derimot journalistikkens absolutte sammenbrudd og verden omskapt til kulisse for Den Gode Intensjon. TV-aksjonene har skapt mektige, men samtidig fordummende stereotypier av verden. År etter år har NRK lagd program hvor ulike lands historie, kultur og politikk er opphevet, ja retusjert, for at de skal kunne presses inn i kampanjefjernsynets todeling av verden, givere og mottakere. TV-aksjonen fortsetter ufortrødent å reprodusere et arkaisk bilde av utviklingsland og av Norges rolle i verden. I et etterkrigshistorisk perspektiv bør TV-aksjonens grunnleggende uforanderlige verdensbilder og selvbilder tolkes som en rituell insistering på at verden stort sett er den samme som da bistanden oppsto.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer