Rakengs møter med kunstneren er dyktig gjengitt, og Weidemanns stemme fra utallige notater og lydbåndopptak stiger fram fra boksidene. Teksten er mest levende i de første kapitlene, hvor også familie- og stedsbakgrunn trekkes. Dette gir en fond til å forstå for eksempel stridighetene om fødebyen Steinkjers kirke. Ettersom Weidemann var gift med en journalist fra fagets førstedivisjon, Anne-Marie, hadde han heller ingen moteriktig aversjon mot standen.
Monoton
Likevel blir boka noe monoton etter hvert, og Rakeng repeterer mye kjent stoff.
Han faller dessuten for det lokkende i å gjengi mange situasjoner fra Weidemanns drikkeri. Personen er ofte fint skildret på tomannshånd, men kunsten kommer man sjelden nær. Weidemann hadde mange samtalepartnere, og man ser den gamle sannheten i at «din Jakob» ikke er «min Jakob».
Savnes
For eksempel fins det ikke et ord om Giotto, Michelangelo, Bjarne Ness og - ikke minst - Arne Ekeland, som Weidemann var full av beundring for.
Av russiske forfattere savnes Joseph Brodsky, og den musiske maleren var uforbeholden når det gjaldt Sjvatoslav Richters geni.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger