Journalistpris til skarp og uredd idrettskritiker

Går til Dagbladets kommentator Esten O. Sæther.

FIKK PRIS: Mangeåring Dagblad-journalist og sportskommenator Esten. O Sæther fikk i dag NIVs Sportsjournalistpris for 2015. Her blir han hyllet av en del av sine kolleger under utdelingen. Foto: Nina Hansen
FIKK PRIS: Mangeåring Dagblad-journalist og sportskommenator Esten. O Sæther fikk i dag NIVs Sportsjournalistpris for 2015. Her blir han hyllet av en del av sine kolleger under utdelingen. Foto: Nina HansenVis mer

Dagbladets sportsjournalist og kommentator, Esten O. Sæther, er tildelt Norske Idrettsleder-Veteraners sportjournalistpris for 2015.

- Alltid hyggelig å bli satt pris på, sier Sæther til Dagbladet.

Norske Idrettsleder-Veteraner (NIV) består av tidligere idrettsledere og toppidrettsutøvere, og blant foreningens rundt 160 medlemmer finner vi bl.a. kong Harald.

Mener motstrøms Esten O. Sæther har mer enn 40 års fartstid i journalistikken, og 50 år som aktiv idrettsutøver - ikke minst knyttet til KFUM og som trener for landslaget i futsal (innendørsfotball).

Som kommentator er han kjent for å mene motstrøms, for å kritisere idrettsmakta og den egoistiske individuelle idrettsdyrkelsen.

- Toppidretten har lett for å dyrke enere, dette er verken bra for vinnerne eller samfunnet. Tusen takk for prisen, men dette var vel ikke helt ventet fra dere, sa Sæther i sin takketale.

Dugnadsånd Til Dagbladet presiserer Sæther at han synes det er stas med en påskjønnelse fra sportens egne, som han i stor grad retter sitt kritiske søkelys mot. Men det er av kjærligheten til all idrett som er Estens O. Sæthers stores drivkraft.

- Det betyr vel at de synes det er ok, det jeg gjør, sier han.

Sæther forlot sportsjournalistikken i 1994, og kom tilbake til den om lag 12-15 år seinere. På de åra mener han at idretten ble mye mer elitistisk.

- Toppidretten er blitt langt mer individualistisk og egoistisk. Det er så mange som vil pynte seg med sporten. Idrett for meg er en dugnad, fellesskap og opplevelser, sier Sæther.

- Fellesskapstenkning - Jeg er historiker av utdannelse og forsøker å se og formidle sportsjournalistikk i et samfunnsperspektiv. Jeg har vært mer opptatt av å skrive for folk flest, de utenfor idretten - slik at de skal forstå, sier Sæther.

- Og nå får du en pris av dem du tidvis kritiserer, hva tenker du om det?

- Hyggelig, at de på sett og vis setter pris på min kritikk av idretten. Jeg ønsker å fremme fellesskapstenkning i journalistikken og se idrettens plass i samfunnet.

«Uredd profil» Tidligere idrettsutøver og sportsjournalist Åge Dalby, som også er juryleder i NIV, overrakte prisen til Esten O. Sæther. Han innledet med å si at Sæther har vært en selvskreven kandidat til prisen i alle år. NIV begrunner bl.a. utdelingen som følger:

«Han har alltid uttrykt seg med skarp og uredd profil. Ikke alle har vært enige i diverse standpunkter og konklusjoner. Men Sæther har ofte skapt etterlyst debatt.»

I vedtektene for prisen heter det bl.a.: Prisen skal deles ut til en norsk journalist som har gjort en særlig fortjenestefull innsats for utviklingen av journalistikken innenfor sportsfeltet.

- Esten er en markør Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen var også på plass og roste Sæther for sitt mot og sine meninger.

- Esten er en markør, en kraft med sterke meninger. Det blåser rundt ham - og ikke alle idrettsledere er like glad i Esten, sa bl.a. Markussen.

Prisen er et stipend på 10 000 kroner og en plakett.

Tidligere mottakere av prisen er:
2014: Davy Wathne, TV2.
2013: Ola Bernhus, Aftenposten.
2012: Reidar A. Sollie, Dagsavisen.
2011: Kjetil Kroksæter, Adresseavisen.
2010: Truls Dæhli, VG.
2009: Mette Bugge, Aftenposten.
2008: Dag Vidar Hanstad, SportMedia.

GJEV PRIS: Norske Idrettsleder-Veteraner (NIV) deler hvert år ut en pris til norske sportsjournalister. Fra venstre styremedlem Andreas Morisbak, prisvinner Esten O. Sæther, leder Per Wright og julyleder Åge Dalby.
Foto. Nina Hansen
GJEV PRIS: Norske Idrettsleder-Veteraner (NIV) deler hvert år ut en pris til norske sportsjournalister. Fra venstre styremedlem Andreas Morisbak, prisvinner Esten O. Sæther, leder Per Wright og julyleder Åge Dalby. Foto. Nina Hansen Vis mer