DEBATT

Jovisst er barnehagen arena for kjønnslikestilling

Fra treårsalder velger barn kjønnsspesifikt, omtrent på samme tid som de får et bevisst forhold til kjønn.

Foto: Jørn H.Moen
Foto: Jørn H.Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke sikkert at barnehagen burde ha avlyst karnevalet. Men det var riktig å ta et faglig forankret valg på et felt de er juridisk forpliktet til å jobbe med.

Onsdag 27.1 leste vi om Vikåsen barnehage, som avlyste karnevalet fordi de opplevde at det fremmer kjønnsstereotyper. Som respons ble det gjort til fanesak å «la jenter være jenter og gutter superhelter». Stein Ulvund og Tore Mørch omtaler barnehagen som hysterisk, noe som vitner om manglende forståelse for barnehagens profesjonalitet.

Å droppe karnevalet var nok ikke den eneste løsningen som fremmer likestilling. Men barnehagen tok et valg med grunnlag i deres viktigste styringsdokument, «Rammeplan for barnehager», og begrunnet det godt. Måten dette blir møtt på understreker viktigheten av arbeidet. «En gutt skal også få kle seg ut som prinsesse om han absolutt vil», sier mange.

Det gir trange rammer for normalitet. Faller du utenfor, blir du tolerert, men definert som avvik. Vi innbiller oss at vi velger fritt, men forventningene til ei jente om å være prinsesse gjør at hun må forsere færre barrierer enn en gutt for å velge slik. «Jenter liker rosa og gutter blått, sånn har det alltid vært!», mener noen. I 1800-tallets England var rosa assosiert med maskuline verdier. På begynnelsen av 1900-tallet ble jentebabyer kledd i blått. Det handler om trender, og en hel del om kommersialisering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer