Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

JR Ewing gir seg

De har flyktet fra flammehav i Spania, og knust hodet mot høyttalere i Tyskland. JR Ewing seg håper flere følger deres eksempel.

- Vi har tatt JR Ewing så langt vi kunne, sier vokalist Andreas Tylden.

Det er ikke mer enn fem måneder siden sist Dagbladet møtte JR Ewing, men da med et ganske annet tema for intervjuet. Her hjemme var de nominert til Alarmprisen, og plata «Maelstrom» var i avisa vår kåret til ett av de ti beste norske albumene i 2005. I britisk musikkpresse var de blitt skamrost, og snart skulle de spille med The Mars Volta på den prestisjetunge konserten «All Tomorrows Parties» i England.

Som om ikke det var nok, skulle de ut på turné i England sponset av Kerrang - verdens største metallblad.

Så dro de ut på en tre uker lang turne sammen med det engelske bandet Coheed and Cambria.

Jobb hele døgnet

- Coheed and Cambria reiste på en skikkelig nightliner (velutstyrt bandbuss, journ. anm), og var på jobb hele døgnet. Vi skjønte at hvis vi skulle satse videre, var det en sjanse for at vi kunne ende opp som dem. Det ville vi ikke, sier bassist Petter Snekkestad , før gitarist Erlend Mokkelbost følger opp:

- De sa det samme til publikum hver kveld, spilte de samme låtene, og satt i bandbussen etterpå og så på opptak av konserter for å se hva de kunne gjøre bedre.

- Tok Coheed and Cambria knekken på dere?

SLUTT: Etter 8 år, to langspillere, glitrende anmeldelser i Norge og utlandet _ i tillegg til massiv turnévirksomhet, er det slutt for JR Ewing. Nå går de løs på avskjedsturnéen. Foto: NINA HANSEN
SLUTT: Etter 8 år, to langspillere, glitrende anmeldelser i Norge og utlandet _ i tillegg til massiv turnévirksomhet, er det slutt for JR Ewing. Nå går de løs på avskjedsturnéen. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Det hadde ligget i lufta ganske lenge. Men de fleste kom inn på tanken å gi seg under den turnéen, sier Andreas.

Magasinet tomt

Viljen til å turnere er ikke så sterkt i JR Ewing lenger.

- Når du er ute på turné, ofrer du jobb, familie, venner. Alt. Også kommer du hjem til ingenting. Det kan være ganske tøft, sier Andreas.

- Det ligger en bunke regninger der hver gang, og etterhvert skjønner du at du ikke har mulighet til å betale dem. Når du har holdt på sånn siden du var 18, stiller du til slutt spørsmål ved det du driver på med, sier Erlend, og legger til:

- Jeg tror flere i bandet har tenkt at det kan være deilig å prøve ut litt stabilitet.

Men den overordnede årsaken til at de gir seg, er i følge Petter musikken.

- Etter først å ha vært ganske beinharde på streng hardcore, har vi løsnet opp musikken til å bli mer vanlige låter. Etter forrige album, ble det litt sånn, «Hva skal vi gjøre nå?». Vi var litt rådville, og skal du være band i Norge, så mener jeg du må ta litt ansvar og være nyskapende, sier Petter.

- Vi må tenke på de som har fulgt oss hele veien, skyter Andreas inn.

- Dere gir dere av respekt for fansen?

- Det skal ikke være halvveis.Vi har aldri inngått kompromisser. Når du begynner å tenke på og inngå kompromisser, så bør du kanskje tenke på å gi deg, svarer Erlend.

- Bør flere norske band gi seg?

- Jeg håper jo vi starter en trend, sier trommis Kenneth Lamond til latter fra de andre.

Høytalere og skogbranner

Før de gir seg, skal bandet spille rundt ett dusin konserter - inkludert en opptreden på Roskilde i sommer. Med kort tid igjen, er det på sin plass med litt mimring. Bandet trekker fram to av sine mest merkelige opplevelser.

- På debut-konserten vår i Europa falt jeg under første låta, og knuste hodet mot en høyttaler. Jeg fikk et fire centimeter langt kutt i bakhodet, og måtte på sykehus. Dette var på en skikkelig punkebule i Tyskland, så først kom det folk som ville stoppe blødningen ved å surre sokker og gaffateip rundt hodet mitt. De insisterte på at jeg skulle fortsette, men jeg holdt ikke mer enn i et halvt minutt, forteller Andreas.

- Under en Spania-turné ble vi omringet av skogbranner. Bensinmåleren viste null og lampa lyste rødt. Heldigvis hadde vi en spansk sjåfør som forsto meldingene på radioen, og klarte å kjøre oss ut av det. Vi var de siste som slapp ut av sperringene som var satt opp, sier Kenneth.

Bandet gir seg nå mens leken er god, og angrer ikke på at de ikke har forsøkt en mer kommersiell linje. Kenneth får siste ord:

- Forhåpentligvis vil musikken tåle tidens tann. Om 20 år kan kanskje noen plukke fram musikken og si at «jøss, det var noe fett som skjedde da også».

Denne saken har ikke stått i papirutgaven av Dagbladet i sin helhet.

Hver torsdag sender Dagbladet nyhetsbrevet Kulturavisa. Den inneholder kulturnyheter fra inn- og utland, og er helt gratis.


Motta Kulturavisa:

litteraturavisa kulturavisa
Navn:
E-post:
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media