Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Juan risikerte dødsstraff for drap. Slik reddet legendarisk komiserie livet hans

«Ingen grunn til begeistring» ble stor grunn til begeistring for drapsanklaget mann.

USKYLDIG: Netflix' nye dokumentar sentreres rundt Juan Catalan som ble uskyldig anklaget for et drap i 2003. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå kommer Netflix-dokumentaren «Long shot», om hvordan Larry Davids komiserien «Curb Your Enthusiasm» - eller «Ingen grunn til begeistring», som den heter på norsk - reddet en mann fra drapstiltale.

Da Martha Puebla (16) ble drept utenfor hjemmet sitt i San Fernando Valley 12. mai 2003, var politiets teori at det dreide seg om hevn. Vitner observerte en mann som hoppet ut av en svart bil og skjøt henne ned.

Senere ble Juan Catalan (24) arrestert for drapet på 16 åringen. Politiet var sikker i sin sak, og den unge mannen risikerte dødsstraff dersom han ble tiltalt og dømt.

Redningen: Larry David, mannen bak «Ingen grunn til begeisting». Foto: NTB scanpix
Redningen: Larry David, mannen bak «Ingen grunn til begeisting». Foto: NTB scanpix Vis mer

Bakgrunnen for arrestasjonen var at offeret hadde vitnet i en drapssak relatert til en sak der Catalans bror var involvert.

Catalan hevdet på sin side at han var på Dodgers-kamp med datteren på seks da drapet ble begått.

Problemet var bare at det var 56 000 andre også, og billetten ble ikke godtatt som godt nok bevis. Ønsket hans om å ta en løgndetektortest ble avslått.

Tilfeldigheter

Først var det umulig å oppdrive film eller foto fra kampen som kunne backe opp Catalans forklaring.

Slapp fri: Juan Catalan etter fem måneder i fengsel. Foto: NTB scanpix
Slapp fri: Juan Catalan etter fem måneder i fengsel. Foto: NTB scanpix Vis mer

Men tilfeldighetene ville det til at et tv-team gjorde opptak til «Seinfeld»-skaper Larry Davids «Ingen grunn til begeistring» på stadion akkurat den dagen. Materialet skulle brukes i episoden «The Car Pool Lane».

Forsvarsadvokat Todd Melnick klarte via Dodgers å finne ut hvilken serie som hadde filmet under kampen. Og produksjonsselskapet HBO stilte alle opptakene til disposisjon.

- Jeg gikk gjennom 20 minutter av teipen og husker at jeg begynte å bli nedtrykt fordi jeg ikke så noe til Juan. Så var han der plutselig, fortalte forsvareren til ABC news.

Videoopptakene viste Juan Catalan mens han spiste pølse og så på kampen sammen med sin datter.

Dermed ble mannen sluppet fri og saken avvist.

Erstatning

Catalan beskrev de drøye fem månedene i fengsel som et mareritt.

Han anklaget politiet for ikke å ha vist særlig interesse for å sjekke alibiet hans, og ble tilkjent en erstatning på 320 000 dollar.

Før han ble arrestert, pleide han aldri å se «Ingen grunn til begeistring», men etter at serien reddet han fra drapssaken ble han en stor fan.

HBO-serien der Larry David spiller seg selv har siden starten i 2000 fått kultstatus. «Ingen grunn til begeisting» kan sees som inspirasjonskilde til blant annet danske «Klovn» og Thomas Giertsens «Helt perfekt».

Den aktuelle episoden handlet forøvrig om hvordan Larry David ville benytte seg av en prostituert - ikke for sex, men for raskere transport i kollektivfeltet - slik at han skulle slippe unna trafikken til Dodgers-kampen.

- Jeg forteller folk at jeg har gjort én anstendig ting i livet, selv om det var ufrivillig, spøker Larry David om sin egen rolle i krimdramaet.

«Long shot» har Netflix-premiere 29. september.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!