Jubel for Putins prosjekt

Avtalen med USA om Syrias kjemiske våpen viser at president Vladimir Putins engasjement i Syria er langt mer enn et spill. Det dreier seg om tunge russiske utenrikspolitiske interesser.

BESTEMMER: Vladimir Putin er i flomlyset på grunn av Syria. Foto: Vladimir Voronin/  AP / NTB Scanpix
BESTEMMER: Vladimir Putin er i flomlyset på grunn av Syria. Foto: Vladimir Voronin/ AP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Den russiske presidenten har blitt mannen med nøkkelen til en mulig politisk løsning på det syriske blodbadet. Det er snakk om en løsning som går lengre enn avtalen om de kjemiske våpnene som ble klar tidlig i ettermiddag. Han trives åpenbart i glansen fra positiv omtale i vestlig presse.

En hovedrolle
Helt siden terroren mot USA 11. september 2001, med angrepet på Twin Towers og Pentagon, har Putin villet spille en hovedrolle i verdenspolitikken. Men det er en rolle han har blitt nektet å spille. Nå gjør Russlands vetorett i FNs sikkerhetsråd, og resten av verdens rådvillhet overfor Syria, at han plutselig spiller denne hovedrollen. Enigheten om å sikre, og så ødelegge, Syrias kjemiske våpen samler en verden som ellers er totalt splittet.

Men Russlands engasjement i Syria, og særlig avtalen om å ødelegge de kjemiske våpnene, er langt mer enn et diplomatisk spill. I sitt leserinnlegg i The New York Times fredag redegjør den russiske presidenten for tre grunner til å ville kvitte seg med de kjemiske våpnene i Syria.

Det første grunnen er at eksistensen av disse våpnene i seg selv er et påskudd for å gripe militært inn i Syria. Den andre, og for Russland viktigste grunnen, er redselen for at disse våpnene skal havne i hendene på  terrorister. Og den tredje grunnen er frykten for at disse våpnene skal bli brukt mot Israel.

Risiko for Russland
Den viktigste grunnen til at Syria har kjemiske våpen er at den nåværende presidentens far, Hafez al-Assad, ville ha et strategisk svar på Israels atomvåpenarsenal.

Men for Putin er den viktigste grunnen til at han vil ha kontroll over Bashar al-Assads Assads våpen at de kan være en sikkerhetsrisiko for Russland selv. På et møte i Russlands nasjonale sikkerhetsråd 9. september tok den russiske presidenten selv opp dette spørsmålet.

- Mye korrupsjon, utbredt arbeidsledighet og høy fødselsrate skaper en yngleplass for ekstremister, slo Putin fast på møtet, ifølge Der Spiegel. Han snakket om Tsjetsjenia og russisk Kaukasus.

Russland er vel kjent med islamistisk terror. Før den USA-ledete invasjonen av Afghanistan i 2001 var det fri flyt av terrorister fra den arabiske verden, via Afghanistan og Sentral-Asia til Tsjetsjenia, Russlands sørlige og sårbare buk. Den mest prominente av dem var Ibn al-Khattab, som ble drept i 2002. Han ble rekruttert av al-Qaidas grunnlegger Osama bil-Laden i Afghanistan på 1990-tallet, og var en alliert av den tsjetsjenske sjefsterroristen Shamil Basajev fram til sin død.

Et skrekkscenario
Russlands skrekkscenario er at Syria går oppløsning, blir et nytt Afghaniasan, og et fristed for terrorister uten at Syrias kjemiske våpen er sikret. Da kan arabiske terrorister igjen komme tilbake til Russland, gjennom Pakistan, Afghanistan som igjen kan gå i oppløsning, og Sentral-Asia, denne gang væpnet med kjemiske våpen.

Derfor er det Putins vurdering at verdenssamfunnet må gjøre hva det kan for å få kontroll med de kjemiske våpnene i Syria. Her kan verken USA eller Russland handle alene. Amerikansk bombing kan ikke bare svekke Assad, men også gjøre at syriske opprørere får lettere tilgang til de kjemiske våpenlagrene. Det er dette Putin først og fremst vi hindre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.