HAR HÅP: Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe på Senterpartiets valgvake. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HAR HÅP: Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe på Senterpartiets valgvake. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Jubel og håp for Sp

Jubelen var avventende da de første prognosene viste et borgerlig flertall på Sps valgvake. Men etter hvert som kvelden skred fram steg jubelen til taket.

Kommentar

Mer enn ti prosent på NRKs valgprognose var som forventet etter meningsmålinger før valget på så mye som 12 - 13 prosent. Men mandagens valg er det beste for Senterpartiet siden Anne Enger Lahnstein red høyt i valget i 1993, og på meningsmålinger foran folkeavstemningen om EU i 1994, da hun hadde en oppslutning på rett under 20 prosent.

Nestleder Ola Borten Moe sa umiddelbart etter at prognosen var klar klokka 21. 00 mandag at valget for Sp «isolert sett er veldig godt».

For ved årets valg er hestehandlerpartiet framfor noe tilbake på hesteryggen. Og ekvipasjen har vist usedvanlig god form, og ridd på et distriktsopprør mot blant annet kommunesammenslåinger, politireform og sykehusnedleggelse, godt gjødslet av partileder Slagsvold Vedums formuleringer. En gjenganger er den om at han er motstander av store systemer som gjør menneskene små. God retorikk fra en mann med vind i seilene.

Partikilder sa til Dagbladet før den første prognosen kom at «alt under ti er dårlig». Utover kvelden steg imidlertid jubelen i taket, da NRKs prognose viste rød-grønt flertall. Men ingen ting ved dette valget var klart da Dagbladet gikk i trykken, rødt, eller blått, ingen visste.

For Senterpartiet er det i utpreget grad makt i partiets kjernespørsmål som teller, og den utøves fra regjeringskontorene, enten regjeringen er til høyre eller til venstre for det som til enhver tid er midten i norsk politikk. For Senterpartiet har ikke bare ridd høyt, det har historisk sett også ridd to hester, og vært i regjering med både Høyre og Arbeiderpartiet.

Ingen visste om det ble partileder Slagsvold Vedums dag, mandag. Med rød-grønt flertall er det han som har rodd seieren i land. Latteren satt derfor løsere og løsere, slik den ofte gjør for partilederen, etter hvert som Senterpartiet steg mot elleve prosent, og mulig regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet. For det er den som ler sist, som ler best. Og det kan - eller det kan ikke - være Senterpartiet som ler sist ved denne korsvei. Uansett er årets valg - isolert sett - et historisk godt valg for Senterpartiet.