FORNØYD: Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe med blandede følelser fra mandagens valgvake..
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FORNØYD: Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe med blandede følelser fra mandagens valgvake.. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Jubel og nederlag

Jubelen satt litt fast i halsen under Senterpartiets valgvake på restaurant Handverkeren i Oslo, da de første prognosene kom mandag kveld.

Kommentar

Rundt ti prosent på NRKs valgprognose var litt under forventningene etter meningsmålinger før valget på så mye som 12 - 13 prosent. Men mandagens valg er det beste for Senterpartiet siden Anne Enger Lahnstein red høyt i valget i 1993, og på meningsmålinger foran folkeavstemningen om EU i 1994, da hun hadde en oppslutning på rett under 20 prosent.

Nestleder Ola Borten Moe sa umiddelbart etter at prognosen var klar klokka 21. 00 mandag at valget for Sp «isolert sett er veldig godt».

For ved årets valg er hestehandlerpartiet framfor noe tilbake på hesteryggen. Og ekvipasjen har vist usedvanlig god form, og ridd på et distriktsopprør mot blant annet kommunesammenslåinger, politireform og sykehusnedleggelse, godt gjødslet av partileder Slagsvold Vedums formuleringer. En gjenganger er den om at han er motstander av store systemer som gjør menneskene små. God retorikk fra en mann med vind i seilene.

Jubelen satt likevel fast i halsen på deltakerne på Senterpartiets valgvake fordi et resultat på under ti prosent var skuffende. Det fortalte partikilder til Dagbladet før den første prognosen kom. «Alt under ti er dårlig, sa kilden». Derfor gikk det nesten et minutt før de første på partiets valgvake begynte å klappe, etter at prognosen viste et borgerlig flertall på 88 representanter, mens det rød-grønne alternativet hadde 81 representanter inne.

For Senterpartiet er det i utpreget grad makt i partiets kjernespørsmål som teller, og den utøves fra regjeringskontorene, enten regjeringen er til høyre eller til venstre for det som til enhver tid er midten i norsk politikk. For Senterpartiet har ikke bare ridd høyt, det har historisk sett også ridd to hester, og vært i regjering med både Høyre og Arbeiderpartiet.

Det ble - og det ble ikke - partileder Slagsvold Vedums dag. Latteren satt ikke like løst som den ofte gjør for partilederen. For det er den som ler sist, som ler best. Og det ser ikke ut til at det er Senterpartiet som ler sist - eller best - ved denne korsvei. Til tross for et - isolert sett - historisk godt valg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.