Jubelglis i operaen

Operasjef Bjørn Simensen gliste fra øre til øre da kulturminister Anne Enger Lahnstein presenterte stortingsproposisjonen om ny opera på Vestbanetomta i Operaen i går. - Dette er en gledens dag. Nå skal det bli vanskelig å få utsatt saken mer, strålte Simensen og tok noen gledesakkorder på piano.

Anne Enger Lahnstein kom rett fra statsråd til pressekonferanse på Operaens scene med den såkalte stortingsproposisjon nummer 37. Den heter bare «Om nytt operahus.»

Praktbygg

Her går sentrumsregjeringen inn for følgende:

  • Det nye operahuset skal bygges på Vestbanetomta.
  • Prisen blir 1,4 milliarder kroner i 1998-kroner.
  • Ferdigstillelse til år 2005, dersom bygget vedtas i Stortinget i vår.
  • Arealene blir dobbelt så svære som dagens, 35000 kvm, med to scener og 300 forestillinger i året.
  • Internasjonal arkitektkonkurranse med stikkordene «nøkternt praktbygg». Regjeringen åpner for å rive stasjonsmesterbygningen og å endre interiøret i hovedbygningen (Vestbane-bygningen).

- Stor satsning

- Dette er en stor kulturpolitisk satsning. Det blir det største kulturbyggprosjektet i dette århundret. Regjeringen ønsker med dette å markere Norge som kulturnasjon. Og vi håper grunnlaget er godt nok til at Stortinget kan ta en beslutning i vår.
En eventuell distriktskritikk mot nok en tung hovedstadssatsning, møter kulturministeren med en ny modell for opera- og ballettformidling i Norge. Den skal utvikles før det nye operabygget ferdigsstilles.

- Men en nasjonal opera bør ligge i Oslo. Vestbanetomta ved Aker brygge er dessuten en tomt folk utover i landet kjenner godt, påpeker Lahnstein.

40 millioner

Operasjef Bjørn Simensen sier Norge nå kan få en opera med skandinavisk standard. Men en dobbelt så stor opera vil koste mer i årlige driftsutgifter.

GLADE TONER: Operasjef Bjørn Simensen tok gledesakkorder da kulturminister Anne Enger Lahnstein presenterte operaproposisjonen i går.