Jubileum for en klassiker

Våren er tida for uforutsigbare bokutgivelser. Allerede før snøen er gått, kommer en bok av en viss Nigel Cawthorne om «Kjærlighetens hemmeligheter - erotikk i kunst og litteratur», en fargerik bok å bla litt distré i mens våren nærmer seg, full av kuriositeter fra seksuallivets tradisjoner og delikate illustrasjoner fra kunsthistorien.

  • Blant de fenomenene som omtales, er det taoistiske råd til den elskende mann om å holde igjen utløsningen mens han elsker, for å bevare sin kraft. Boka gjengir klassiske råd om hvordan dette skal kunne oppnås og forteller hvorfor man skal legge seg til en vane som definitivt ikke har slått an i Vesten. Forfatteren Su Nü forklarer i sitt verk «Jadekammerets hemmeligheter» (oversatt av Torunn Borge og Henning Hagerup):
  • Det er med andre ord ikke helse i hver dråpe, snarere tvert imot. Første gang jeg leste om denne formen for askese og selvdisiplin, er nøyaktig 30 år siden. Vinteren 1968 utga Jens Bjørneboe boka «Uden en trævl 2» på det danske Stig Vendelkærs Forlag. Bjørneboe var nettopp dømt i norsk Høyesterett for å ha skrevet «Uten en tråd» og forsøkte ikke engang å utgi «Uden en trævl 2» på norsk. Oppfølgeren er dikterens hevn over det norske rettsvesenet. Boka utbroderer de perverse seksualvanene både til jurister og politifolk, og de er ikke snaue. Her er forholdet mellom seksualitet og makt utbrodert i detaljer som er like bisarre som de er gapskrattende. Det hele er illustrert med tegninger av Bjørneboe selv. Han var som kjent kunstutdannet.
  • Boka avsluttes med å skildre et fenomen «som ikke tidligere er skildret på noe nordisk språk», ifølge baksideteksten til boka, og du gjetter riktig: Bjørneboe gir en inngående skildring av filosofien (og praksisen) bak den tilbakeholdte utløsning, riktignok i en indisk variant. Det jubileres for 1968. Hvorfor ikke feire med omsider å utgi denne genuine Bjørneboe-romanen på norsk? I motsetning til taoistiske elskere har norske lesere ventet lenge nok.

«Når en mann elsker én gang uten å ejakulere, styrker han kroppen sin. To ganger og han får bedre syn og hørsel. Tre ganger, og alle hans sykdommer blir kurert. Fire ganger, og han får fred i sin sjel. Fem ganger, og hjertet og blodsirkulasjonen blir forynget. Seks ganger, og lendene hans blir sterkere. Syv ganger, og enden og lårene hans blir sterkere. Åtte ganger, og huden hans blir glattere. Ni ganger, og livsløpet hans vil bli lengre. Ti ganger, og han blir udødelig.»