Jubileum med bismak

Det er ikke Norges Grunnlov, men EUs som i stigende grad faktisk gjelder her til lands.

MANGLER INNFLYTELSE: «Norge er for alle praktiske formål med i EU, og betaler for medlemskapet gjennom EØS-midlene, men har ikke innflytelse», skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix
MANGLER INNFLYTELSE: «Norge er for alle praktiske formål med i EU, og betaler for medlemskapet gjennom EØS-midlene, men har ikke innflytelse», skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norges 200-års jubileum for Grunnloven gir grunnlag for en refleksjon over hvem «vi» er og over Norges plass i verden. Mens jakten på norsk identitet er ørkesløs, kan refleksjonen over Norges plass i verden være på sin plass når Grunnloven skal feires. Refleksjonen får mer retning om vi tar med at det er 20 år siden EØS-avtalen ble Norges varige tilknytningsform til Den europeiske union. I 2014 feirer vi følgelig to jubileer. Det er imidlertid en feiring med bismak. Dette både fordi grunnlovskonteksten har endret seg fundamentalt, og fordi EU ikke er noen vanlig mellomstatlig organisasjon som en kan avgrense virkningene av.

Grunnloven av 1814 var viktig for å etablere og sikre nasjonal suverenitet. Her ble selvstyreprinsippene knesatt, og her ble den demokratiske styringskjede lokalisert i tråd med idealene i den amerikanske og franske revolusjonen. Heretter er konstitusjon å forstå som en horisontal sammenslutning av like og frie borgere som styrer seg selv gjennom rett og politikk. Denne forståelsen er felles for alle moderne, demokratiske stater, og har vært grunnleggende for den europeiske integrasjonsprosessen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer