Dagbladet fyller 150 år

Jubileumsbok om avisa det er umulig å forholde seg likegyldig til

Ny bok om Dagbladet og det digitale skiftet i avismarkedet.

KULTURRADIKAL: Dagbladet har alltid servert underholdning, politiske kommentarer og hardtslående nyheter. Med skarpe penner skal makta avsløres og dobbeltmoralen avkles. - Hva skjer med en avis som Dagbladet når
alle de kjente forutsetningene endres radikalt etter den digitale revolusjonen, spør forfatterne Martin Eide og Christine Myrvang. Foto: Jørn H. Moen
KULTURRADIKAL: Dagbladet har alltid servert underholdning, politiske kommentarer og hardtslående nyheter. Med skarpe penner skal makta avsløres og dobbeltmoralen avkles. - Hva skjer med en avis som Dagbladet når alle de kjente forutsetningene endres radikalt etter den digitale revolusjonen, spør forfatterne Martin Eide og Christine Myrvang. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvordan fant den tradisjonsrike kulturavisa Dagbladet meninga med livet under en digital medierevolusjon? Nå foreligger boka om Dagbladets nyere historie.

– Dagbladet har gått fra å være verstingen til å bli den snilleste gutten i klassen. Avisa gikk fra en periode med mange fellelser i (PFU) Pressens Faglige Utvalg til å bli den som har færrest, sier forfatterne av «Alltid foran skjermen», historiker Christine Myrvang og medieforsker Martin Eide.

I snart to år har forskerne gravd i arkiver og intervjuet mediefolk.

– Boka er finansiert av Dagbladets Stiftelse, og utgis i anledning 150 årsjubileet i januar neste år, sier forfatterne.

De har fått frie tøyler til å skrive en kritisk og uavhengig historie.

Det digitale skiftet

«Alltid foran skjermen», som henspiller på avisas mangeårige slagord «Alltid foran», handler i hovedsak om det digitale skiftet. Den tar opp tråden etter boka «Utskjelt og utsolgt. Dagbladet gjennom 125 år» fra 1993, redigert av blant andre Hans Fredrik Dahl og Gudleiv Forr.

– Vi forsøker å fange opp de store linjene i nyere tid, fra 80-tallet og fram til i dag, sier forfatterne, og legger til:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer