Jubler for Cannes-invitasjon

I mai reiser Liv Ullmann til Cannes for å delta i hovedkonkurransen med filmen «Trolösa». - Dette kan være et lite pek mot det norske filmmiljøet, sier Ullmann. Hun fikk ikke ett eneste tilbud derfra etter suksessen med «Kristin Lavransdatter».

«Trolösa» er spilt inn i Sverige med et stjernelag svenske skuespillere, etter et manus av Ingmar Bergman. Det er bare andre gang en norsk regissør har blitt invitert til Cannes' hovedprogram - sist var da Anja Breien deltok med «Arven».

- Det er fryktelig morsomt, for dette er jo en så mørk film. Veldig mørk, sier Liv Ullmann.

Filmen er en trekanthistorie om troløshet, og er basert på begivenheter i Ingmar Bergmans eget liv .

Rammehistorien i filmen er om en gammel forfatter kalt Bergman, som fantaserer fram en skuespiller, spilt av Lena Endre, i sitt arbeidsrom. Sammen utforsker de begivenheter som ligger langt tilbake i Bergmans liv.

«Bravo» på faks

- De ringte fra Cannes og ville se filmen, og vi sendte en utgave med ferdig bilde, men uten ferdig lyd. Jeg visste hvilken dag de skulle se den, og fulgte med på klokka og visste at nå, nå ser juryen filmen. Så gikk det to timer og da fikk jeg en faks fra presidenten, der det bare sto ett ord: «BRAVO!»

- Du tok det som et positivt svar?

- Ja, men så hørte jeg ingenting på en uke, og begynte å tenke at han bare ville være høflig og sånn.

Men så kom den offisielle og formelle henvendelsen.

- Du har tidligere fortalt en redselshistorie om å sitte på Oscar-utdelingen og være nominert og ikke få pris - kommer du til å tørre å dra til Cannes?

- Vi drar til Cannes når den skal vises, og gjør intervjuer og sånn, selv om vi stort sett har solgt filmen til hele verden allerede. Men jeg tror ikke jeg kommer til å gå til selve avslutningen. Jeg tror det kanskje ikke er en sånn film som vinner en pris. Selv om jeg ikke kan skjønne at det finnes en bedre prestasjon enn Lena Endres i kvinnerollen. Hun er helt, helt fantastisk.

Pek mot Norge

- Hva er dine tanker ved å få en slik utmerkelse?

- Jeg syns det var så morsomt at Norge hadde fått en film med i selveste hovedkonkurransen, helt til jeg kom på at dette er jo en svensk film. Det er bare meg som er norsk. Men det kan jo også være et lite pek mot det norske filmmiljøet. Derifra har jeg ikke fått ett tilbud siden «Kristin Lavransdatter», selv om «Kristin» vel er den filmen som har spilt inn flest penger for dem. Ikke ett tilbud. Det var det samme med «An-Magritt» - den spilte inn mest i sin tid, da jeg var skuespiller, men etter den kom det ikke ett eneste tilbud. Og vi har jo en annen norsk regissør her i huset, Martin Asphaug, som lager kjempefine ting i Sverige, men ikke får ett tilbud fra Norge.

- Er du skuffet?

- Jeg trenger ikke jobb! Jeg har mange tilbud fra Danmark, flere fra Sverige, og teatret i Norge gir meg også tilbud - så hvorfor skal jeg rote med film i Norge, da, hvis de ikke vil? Jeg har det jo så fint her.

Sier Liv Ullmann - norsk filmregissør og deltaker i hovedprogrammet i Cannes - for Sverige.