Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jubler over Napster-dom

- Vi jubler, sa en opprømt Lars Ulrich i Metallica da det ble klart at Mp3-nettsida Napster.com må stenge. Men det er fortsatt mulig å laste ned musikk fra nettet.

Da det ble klart at verdens mest besøkte musikkside måtte stenge, brøt det ut panikk blant de 20 millioner brukerne.

Siden dommen falt i en amerikansk rettssal onsdag kveld, har det vært hektisk aktivitet på Napster-nettverket, som ved hjelp av et eget program på en vanlig dag distribuerer mellom 12 og 30 millioner låter mellom brukerne. Napster ble dømt fordi dommer Marilyn Hall Patel mente Napster ikke gjorde nok får å umuliggjøre bytting av piratkopierte musikkfiler.

- Vi er glade dommeren er enig med oss i at de har krenket våre rettigheter. Men dette er likevel bare starten på en lang kamp. Det vil ikke stoppe med Napster, sa Lars Ulrich til Los Angeles Times etter at dommen hadde falt.

Nye mp3-sider

Det var organisasjonen RIAA, som representerer verdens åtte største plateselskaper, som anla sak mot Napster. De mente nettverket, som lar brukerne bytte mp3-filer, hadde påført dem et inntektstap på 2,5 milliarder kroner. Men selv om stengingen var en seier for platebransjen, tror de færreste at det vil føre til noen stopp i musikkutvekslingen på nettet.

Det har blitt lansert mange etterfølgere til Napster etter onsdagens domfellelse. Favoritten virker å være programmet Gnutella, fra nettsida med samme navn. Den skiller seg fra sin dømte kollega ved at programmet selv søker etter Mp3-filer på alle maskiner som er på nettet og alle brukere som har nedlastet programmet.

I motsetning til Napster vil de da ikke formidle Mp3-filer gjennom en server som myndighetene kan stoppe. Og det ennå ikke ulovlig å bytte og kopiere musikk mellom venner, når det ikke ligger noen kommersiell hensikt bak det.

Anket dommen

En annen outsider er nettsida OpenNap som åpner i det sekundet Napster stenger. For å benytte tjenesten må du bruke gratisprogrammet Napigator.

Napster anket i går dommen, og det er usikkert om nettverket vil være operativt fram til anken blir behandlet.

JUBLENDE GLAD HEAVYROCKER: Metallicas Lars Ulrich.
GLAD FRUKTSOMMELIG SEXBOMBE: Madonna.
GLAD NORSK KJEKKAS: a-has Morten Harket.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media