- Judas? Det er Friele, det

Nina Karin Monsen (65) mener Kim Friele (73) rører fælt.

SNAKKER FRITT: Fritt Ord-vinner Nina Karin Monsen (65) forstår ikke Kim Frieles argumenter for å levere prispengene tilbake. Foto: Anniken C. Mohr/Dagbladet
SNAKKER FRITT: Fritt Ord-vinner Nina Karin Monsen (65) forstår ikke Kim Frieles argumenter for å levere prispengene tilbake. Foto: Anniken C. Mohr/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hadde Fritt Ord-prisen blitt tildelt på bakgrunn av verbal slagkraft, ville både filosof Nina Karin Monsen og Kim Friele vært verdige vinnere. Men slik er ikke kriteriene. Og hvem av dem som egentlig fortjener prisen, blir de ikke enige om. Heller ikke etter dette intervjuet med Monsen.
 
Noen utstrakt hånd tilbyr hun definitivt ikke Friele:

- Jeg ser henne som ei som åpenbart har store problemer. Hun overreagerer veldig sterkt, sier Monsen til Dagbladet.

Judas
- Fritt Ord var en ærespris, og jeg var veldig stolt da jeg fikk den i 1978. Men da de valgte å gi den til Nina Karin Monsen er den ikke lenger en ærespris. Jeg har ikke noe ønske om å være i samme selskap og vil returnere diplom, statuett og sølvpengene — eller judaspengene — til organisasjonen. Jeg føler meg uren, uttalte Friele til Dagbladet på fredag.

At Friele trekker inn den bibelske skikkelsen Judas i diskusjon, snur Monsen rett i fanget på homoaktivisten, som et takk for sist:

- Hun snakker om Judas-penger, men jeg forstår ikke sammenligningen. I en bibelsk sammenheng; mener hun at hun er Judas som leverer pengene tilbake? Det blir mye rot når hun holder på. Hun fikk ingen sølvpenger, sier Monsen.

- Pisset på
Det har ikke manglet på reaksjoner etter at Fritt Ords styre, under ledelse av professor Francis Sejersted, valgte å gi prisen på 400 000 kroner til Nina Karin Monsen.
Stiftelsen begrunner tildelingen med hennes «gjennomreflekterte og uavhengige bidrag til en friere offentlig debatt».

- For å bruke et godt gammelt bergensk uttrykk, vil jeg si at jeg følte meg pisset på da jeg fikk nyheten om prisen, sa Friele til Dagbladet fredag.

Avlsokser
Monsen er en produktiv skribent og har viet mye av sitt virke den siste tida til å kjempe mot den nye ekteskapsloven, som likestiller homofile med heterofile. I boka «Kampen om ekteskapet og barnet» (mars 2009) sidestiller Monsen homofile med psykisk utviklingshemmede som kan «ha krav på trygd som medfødt ufør» og slår fast at «homofili aldri blir like ærefult som heterofili».
Monsen har lite til overs for Frieles meninger om henne. Ifølge Monsen er hennes argumenter ikke i stand til å forstå i det hele tatt:

- Det er så ulogisk det hun sier. Det blir mye diktning. Hun bryr seg ikke om hva jeg sier eller har noe ønske om å sette seg inn i det. Hun har ikke tenkt særlig mye. Hun og lesbiske som vil ha farløse barn ser mannen som en avlsokse, slik gamle patriarker tidligere så på alle kvinner som rugekasser. Når det gjelder homofile menn, kan de reise til USA eller India på jakt etter kvinner som kan bære frem deres barn. Det er fattige kvinner ingen synes å bry seg så mye om, sier Monsen.

Ikke stolt
Friele var en av frontkjemperne for å få avskaffet loven som kriminaliserte homofili i 1972, at homofili ble strøket som psykiatrisk diagnose i 1978 — samme år som hun fikk Fritt Ord Prisen. Sammen med tidligere stortingsrepresentant Wenche Lowzow var hun en av de første som inngikk partnerskap i 1993. Det er ingen tvil om at hennes betydning for homokampen i Norge har vært avgjørende.
Hun ble også belønnet med Ridder av 1. Klasse av St. Olavs Orden for sitt engasjement i 2000.

- Det Monsen kommer med nå stammer fra ei tid vi ikke er særlig stolte av i dag. Den gang man forsøkte å «helbrede» den slags styggedom med blant annet lobotomi. Hennes ytringer er i tråd med Nietzsches übermensch-teorier. Hun omtaler meg og alle andre homofile og lesbiske som undermennesker. Fritt Ord skal da ikke premiere noe sånt, sier Friele.

Les et lengre intervju med Nina Karin Monsen i Dagbladets papirutgave i dag.

Les også:

Ingen andre prisvinnere støtter Friele
Starter Facebook-aksjon til støtte for Friele
- Flott at Nina Karin Monsen fikk prisen

TOK EN DRAM: Kim Friele måtte ta en støyt whisky da hun hørte Nina Karin Monsen ble tildelt Fritt Ord-prisen. Deretter gikk hun til angrep. Foto: Espen Røst/Dagbladet
TOK EN DRAM: Kim Friele måtte ta en støyt whisky da hun hørte Nina Karin Monsen ble tildelt Fritt Ord-prisen. Deretter gikk hun til angrep. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer