Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Judas Priest-gitaristen har fått Parkinsons. Holdt sykdommen skjult

Glenn Tipton slutter å turnere med metalbandet.

Turné-slutt: Glenn Tipton blir ikke med på Judas Priests live-runde i kjølvannet av det nye albumet. Foto: NTB scanpix
Turné-slutt: Glenn Tipton blir ikke med på Judas Priests live-runde i kjølvannet av det nye albumet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden debutskiva «Rocka Rolla» i 1974 har Glenn Tipton traktert strengene i Judas Priest. Han har spilt på samtlige av gruppas 18 album. Nå må 70-åringen plugge ut forsterkeren og sette fra seg gitaren. I hvert fall kommer han ikke til å turnere med bandet lenger.

I en uttalelse fra bandet kommer det fram at det er et tiår siden Tipton fikk diagnosen Parkinsons sykdom, men at han først nå har valgt å gå ut med det offentlig.

- Inntil nylig har Glenn levd livet sitt som den store heavy metal-gitaristen han alltid har vært, opprettholdt av hans egen kvalitetsstandard. Nå er Glenn i stand til å spille og fremføre noen av Priest-sangene som er mindre utfordrende, men på grunn av sykdommens progresjon vil han la dere alle få vite at han ikke kommer til å turnere.

Parkinsons sykdom påvirker blant annet kroppens evne til å bevege seg. Den kjennetegnes av minst to av tre hovedsymptomer: redusert evne til å gjøre viljestyrte bevegelser, muskelstivhet og skjelving.

Ny rolle

Tipton selv understreker at han ikke forlater bandet, men at rollen hans har endret seg.

- Jeg utelukker ikke muligheten for at jeg vil gå på scenen når og hvis jeg føler meg i stand til å blåse ut noe Priest.

Nagler og lær: Judas Priest i 2006. Foto: NTB scanpix
Nagler og lær: Judas Priest i 2006. Foto: NTB scanpix Vis mer

Gitaristen er kjent for sin komplekse spillestil og klassisk-inspirerte soloer. Han har utviklet sin egen gitarteknikk og i stor grad bidratt til Judas Priests suksess.

Det er Andy Sneap, som produserte bandets siste skive «Firepower», som tar over for Tipton på den forestående turneen.

Sanger Rob Halford, gitarist Richie Faulkner, bassist Ian Hill og trommeslager Scott Travis fremhever Tiptons betydning for Judas Priest.

- Det har vært et privilegium å bevitne Glenns målbevissthet og dedikasjon opp gjennom årene. Han er en sann metal-helt!

Mistet eks-trommis

Metalbandet har måttet tåle enda et slag i det siste. Forrige måned døde tidligere trommeslager Dave Holland, som var en del av besetningen 1979-1989.

- På tross av hans handlinger etter at han forlot bandet, var tiden hans med oss blant den mest produktive og suksessrike i bandets karriere. For det vil han bli savnet, sa Judas Priest til Billboard.

Holland ble i 2004 funnet skyldig i overfall og voldtekt av en 17 år gammel mannlig trommestudent, og dømt til åtte års fengsel.

Judas Priest er blant annet kjent som grunnleggerne av metalhead-stilen med nagler og lær. Det britiske bandet har solgt mer enn 50 millioner album, og regnes som et av tidenes største metalband.

5. juni spiller de i Oslo Spektrum, sannsynligvis uten Tipton på laget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!