Juks hele veien

Kjendiser i Robinson VIP avtalte å dele premien på en halv million

Minst fem av kjendisdeltakerne -inkludert vinneren- skal ha avtalt å dele pengepremien på en halv million kroner i Robinson VIP. I kveld vises finalen på TV3.

Etter hva Dagbladet forstår, ble avtalene inngått på et tidlig stadium i den skandinaviske reality-serien, som ble filmet på øya Besar i Malaysia i sommer.

Minst én av de norske deltakerne skal være involvert. Avtalen er ulovlig, ettersom kjendisene skiftlig har forpliktet seg til ikke å dele premien.

- Dette vil jeg ikke kommentere, sier vinneren av kveldens TV3-sendte finale til Dagbladet.

Begynte på fastlandet?

Allerede før deltakerne svømte i land på første konkurransedag i sommer, posisjonerte deltakerne seg i forhold til hverandre. De første avtalene om å dele pengepremien kan ha blitt diskutert allerede da.

Dagbladet fulgte de første innspillingsdagene i Malaysia. Siden har flere sentrale aktører bekreftet at pengepremien er avtalt splittet opp i mindre andeler.

Etterhvert som intrigene kjendisene imellom vokste, skal stadig flere ha involvert seg i avtalen.

Ville la nordmann vinne

En av de mest profilerte kjendisene skal sågar ha foreslått å la en nordmann vinne Robinson VIP:

- Norsk valuta er sterkest. Dersom en nordmann vinner, får vi mer ut av den halve millionen, skal vedkommende ha sagt.

Det denne deltakeren ikke visste, var at TV3 alt hadde bestemt at premien skal utbetales i svensk valuta, uavhengig av vinnerens nasjonalitet.

Irritert Christer Falck

Den norske programlederen av Robinson VIP, Christer Falck, er irritert:

- Dersom valutahistorien stemmer _ og det har jeg faktisk ingen grunn til å betvile _ sier det mye om hvor kjipt flere av kjendisene oppførte seg. Jeg har også hørt ryktene om juks _ og kan bekrefte at flere snakket om å dele premien. Men jeg vet ingenting sikkert.

Falck vant sjøl Robinson for seks år siden. Siden har han vært programleder flere sesonger. Falck synes denne typen juks er skammelig:

- Jeg inngikk aldri sånne avtaler da jeg deltok. Jeg var besatt av selve konkurransen. På hver eneste innspilling snakker deltakerne om å inngå ulovlige avtaler. Men jeg har til nå ikke hørt at deling virkelig er blitt realisert. Denne gang kan det muligens virke sånn. Og det er dårlig stil. Kjendisene i Robinson VIP har til salt i maten og vel så det. Sånne avtaler er dessuten drepende for selve konkurransen, mener Christer Falck.

«Avtale med ni»

En sentral aktør i årets Robinson VIP hevder overfor Dagbladet:

- Minst fem av kjendisene vil gjøre krav på andeler i den halve millionen. Kanskje enda flere. Noen har krav på 70-80.000 kroner, andre litt mindre _ alt etter hvilket tidspunkt de kom inn i avtalen.

En annen sentral aktør nøyer seg med å si: - Opplysningene dine om juks kan nok stemme.

Dagbladet vet at én deltaker på avslutningsfesten etter innspillinga skrøt av å være sikret en andel av premien, uansett hvilke av de 10 sist gjenværende kjendisene som kom til å vinne.

I kveldens tv-finale kåres vinneren ved at 12 utstemte kjendiser returnerer til øya for å stemme på sin favoritt blant de tre finalistene (én fra hver nasjon). De er avskåret fra å stemme på sine landsmenn.

Dagbladet vet at minst sju av 12 stemmer taktisk. Fem, kanskje bare fire, stemmer med hjertet.

Om vinneren av Robinson VIP virkelig deler premien med sine kumpaner, gjenstår å se. Vedkommende mottar nemlig ikke den halve millionen før samtlige skandinaviske land har vist serien ferdig. Svensk TV3 er sist, der vises finalesendingen kommende fredag.

Men ett virker sikkert: Vinneren er satt under press for å holde avtalen.

•Vanskelig å føre bevis

På planken: Fem av de seks gjenværende kjendisene balanserer på planken i starten av kveldens finale-episode. Nordmennene Jan Simonsen (t.v.) og Ole Klemetsen (t.h.) flankerer de tre svenskene Peter Wahlbeck, Frank Andersson og Tilde Fröling.