Juks i forskning

Dersom man reduserer juks i forskning til et spørsmål om byråkratisk regelrytteri, så gjør man både forskningen og samfunnet en bjørnetjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN FRANSKE samfunnsforskeren og filosofen Bruno Latour stiller spørsmålet om bakterier eksisterte før Pasteur begynte å snakke om dem. Spørsmålet er vitenskapsfilosofisk og går på om forskere «finner» eller «finner opp» kunnskap og sannheter. Svaret er ikke gitt, det er en pågående diskusjon innen vitenskapelig tenkning. Inntar man det standpunktet at forskning innebærer å «finne» den ene sannheten gjennom gitte regler, så vil brudd på disse reglene være juks i betydningen underminering av sannheten. Da blir det logisk at man både kan og bør møte et slikt problem med flere og bedre kontrollsystemer.Men hvis man ser på forskning som en politisk og sosial praksis, hvor sannheter konstrueres og - som all annen menneskelig praksis - er upålitelig, flyktig og åpen for tolkning - så er juks en uløselig del av denne forskningspraksisen. Når kunnskap ikke er gitt, men et spørsmål om maktprosesser, overbevisning og tro, så blir det ganske umulig å skulle fjerne det som oppfattes som juks med kunnskap. Ikke nok med det, det er mye som tyder på at både juks, fordreining av aksepterte fakta og underminering av vedtatte sannheter er viktige forutsetninger for endring og utvikling av sosiale praksiser i samfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer