Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: lærertetthet

Juks med klassestørrelse

Civitas konklusjon om klassestørrelser er bare mulig om en overdriver, klipper og limer, ser bort fra det som ikke passer og fusker med sitat. Eller som vi sier i skolen: jukser.

JUKS: «Klassestørrelse har ingenting å si!» proklamerer Mats Kirkebirkeland fra Civita høyt og kjekt. Men han har jukset, skriver artikkelforfatteren.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix 
JUKS: «Klassestørrelse har ingenting å si!» proklamerer Mats Kirkebirkeland fra Civita høyt og kjekt. Men han har jukset, skriver artikkelforfatteren.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix  Vis mer
Meninger

«Klassestørrelse har ingenting å si!» proklamerer Mats Kirkebirkeland fra Civita høyt og kjekt. Det endelige beviset er en fersk SSB-rapport mener han. I teksten har han klippet ut det som ser ut til å være et sitat eller en konklusjon fra rapporten:

«Leuven og Løkken finner ingen effekt av klassestørrelse, og er i stand til å utelukke selv veldig små fordelaktige effekter. Disse funnene ser ikke ut til å påvirkes av hverken foreldrebakgrunn, skole eller kommunekjennetegn. Forskerne konkluderer derfor med at det ikke er noen positive langtidseffekter av å bli plassert i små klasser i grunnskolen.»

Dette beviser at «klassestørrelse ikke har noen betydning for om man tar høyere utdanning eller tjener mer som voksen» hevder han. Men han har jukset. Det er ikke et sitat. Det er en omskriving. Leser en SSBs rapport står det nemlig i sammendraget på side 3 at:

«I denne studien finner vi ingen tegn til positive effekter av en reduksjon i klassestørrelse. Vi er i stand til å utelukke fordelaktige effekter av en 1-persons reduksjon i klassestørrelsen på inntekt som voksen på 0,087 prosent i barneskolen og 0,12 prosent i ungdomsskolen med 95-prosent sikkerhet. Disse funnene ser ikke ut til å påvirkes av foreldrebakgrunn, skolestørrelse eller konkurranse mellom skoler.»

Det helt sentrale premisset for rapporten, nemlig at det baserer seg på en 1-persons reduksjon i klassestørrelsen er tatt bort. Altså: SSB fant ut at det ikke har noe å si for lønnen din som voksen om du er 28 eller 29 i klassen når du går på skolen. Det klarer Civita å få til å bety at klassestørrelse ikke har noe å si. Det er bare mulig om en overdriver, klipper og limer, ser bort fra det som ikke passer og fusker med sitat. Eller som vi sier i skolen: jukser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media