Juks og bedrag

LEDER: All kritikk prellet av på gullgutten Jon Fredrik Baksaas.

 TIET I STORTINGET:  Daværende Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas fortalte ikke Stortinget hele sannheten om hva Telenor-ledelsen visste om korrupsjonsanklagene mot Vimpelcom.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TIET I STORTINGET: Daværende Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas fortalte ikke Stortinget hele sannheten om hva Telenor-ledelsen visste om korrupsjonsanklagene mot Vimpelcom. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Meninger

Det er for sent å sparke Jon Fredrik Baksaas fra jobben som konsernsjef i Telenor. Han gikk av i august. Tre måneder seinere innrømmer han at han holdt tilbake sentral informasjon for Stortingets kontrollkomité under høringen i Vimpelcom-skandalen. Mobilselskapet, som Telenor eier 33 prosent i og hvor Baksaas var styremedlem, er under etterforskning i flere land for grov korrupsjon i Usbekistan. Under høringen i januar i år nektet Baksaas å fortelle hva han visste om Telenors kjennskap til korrupsjonen.

Næringsminister Monica Mæland gjorde kort prosess med styreleder Svein Aaser da hun fikk vite at Telenor hadde ført henne bak lyset. Det ville forundre oss mye om ikke Baksaas hadde lidd samme skjebne, hvis han fortsatt hadde vært konsernsjef. Nå er det etterfølgeren som fortjenstfullt prøver å rydde opp, men skaden er skjedd. I omtalen av saken brukes det omskrivinger som at Baksaas tiet og holdt tilbake informasjon. Det finns mer folkelige uttrykk for ikke å fortelle sannheten når Stortinget ber om det.

Flere komitemedlemmer har gitt uttrykk for at de ikke stolte på konsernsjefens vitnemål, og at hans mangelfulle svar skapte irritasjon. Mæland skal ha ros for kontant håndtering når hun først ble kjent med sviket, men burde ha boret videre den gangen. Heller ikke hennes forgjenger Trond Giske tok de grove anklagene på tilstrekkelig alvor.

Man kan spekulere i hvordan Telenor kunne opptre så egenrådig overfor sin hovedeier, men det er nærliggende å peke på Baksaas? posisjon. Tross at han som konsernsjef flere ganger fikk hard kritikk, blant annet for personlig grådighet og manglende kontroll med underleverandører, var han statens gullgutt. År etter år leverte han formidable resultater. Bunnlinja overskygget kritikken og ser ut til å ha gitt ham frie tøyler.

Alarmbjellene burde ha ringt tidligere når Telenor, gjennom Vimpelcom, skaffer seg adgang til et av verdens mest korrupte regimer. Den naive troen på at nordmenn har høyere moral enn alle andre, har dessverre blitt svekket gjennom flere avsløringer. Paradoksalt nok mottok Baksaas en bonus på 1,7 millioner kroner for å ha vært særlig nidkjær i etterlevelse av etiske regler. Utbetalingen sammenfalt med at Baksaas satt i kontrollkomiteen og nektet å gi opplysninger om korrupsjon. At Telenor overhodet opererer med en bonus for å opptre etisk ansvarlig, er i seg selv suspekt.

Hva skal man tro når etikkbonusen ikke utbetales?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.