Juks også under Sydney-OL

Symfoniorkester mimet åpningsseremonien.

(Dagbladet.no): Etter åpningsseremonien til Beijing-OL fikk kineserne pepper for å la søte Lin Miaoke (9) mime «Ode til Moderlandet».

De begrunnet avgjørelsen med at Yang Peiyi, sjuåringen som egentlig sang, «var lubben og hadde ujevne tenner».

Nå, åtte år etter OL i Sydney, kommer det fram at Sydney Symphony Orchestras imponerende åpningsforestilling også var juks, skriver CNN.


Musikerne i orkesteret lot som de spilte, stykkene var tatt opp i sin helhet på forhånd.

Stor arbeidsmengde

Den gangen var det heldigvis ikke lubbenhet som var årsaken til jukset. Ikke ujevne tenner heller.

«Kort tid til deadline» og «uoverkommelig arbeidsmengde» var grunnene symfoniorkesterets daglige leder Libby Christie oppga da hun bekreftet det inntrufne overfor Sydney Morning Herald tirsdag.

Til stolte Sydney-innbyggeres store forargelse, avslørte hun også at musikere fra rivalbyen Melbourne hadde vært i aksjon på innspillingene.

Juks også under Sydney-OL

- Det er korrekt at vi i bunn og grunn mimet til et forhåndsopptak. Alt var spilt inn og Melbourne Symphony Orchestra sto for en liten del av musikken som ble framført, sa Christie.

Helt vanlig

Ifølge Trevor Green, direktør for symfoniorkesteret i Melbourne, er det helt vanlig at de samarbeider.


- Vi deler på musikere og dirigenter hele tida, dette var rett og slett bare for mye for ett orkester, sier Green til CNN i dag.

Han mener forhåndsopptak er på sin plass når det dreier seg om noe så stort og viktig som åpningsseremonien til OL.


- Når man har et arrangement av denne størrelsen, med milliarder av seere, må man definitivt bruke playback og mime til det, for alt kan gå galt. Det er bare for å være på den sikre siden, man kan ikke ta den risken, utdyper Green.

Selv om det ikke er ofte symfoniorkesteret i Sydney bruker innspillinger i stedet for liveopptredener, gjorde de det også da verdenscupen i rugby ble avholdt i byen i 2003, fortalte Christie tirsdag.

I dag la Green til at symfoniorkesteret i Melbourne også gjorde dette da de åpnet Commonwealth Games i 2006.