DOPET: Russiske Marija Savinova vant gull på 800-meteren i Sommer-OL 2012. Hun er en av utøverne Verdens antidopingbyrå (WADA) anbefalte å utestenge på livstid. Foto: Matt Dunham (AP / NTB Scanpix
DOPET: Russiske Marija Savinova vant gull på 800-meteren i Sommer-OL 2012. Hun er en av utøverne Verdens antidopingbyrå (WADA) anbefalte å utestenge på livstid. Foto: Matt Dunham (AP / NTB ScanpixVis mer

Juks skal få konsekvenser

Det er idretten selv som lager og håndhever egne regelverk.

Meninger

Kampen mot doping er kanskje den største utfordringen idretten står overfor. Som idrettsminister er jeg med i denne kampen, blant annet fordi det handler om integriteten til vår største folkebevegelse. Det handler om fundamentet til vår største leverandør av fritidstilbud til barn og unge. Det handler også om hvilke verdier vi ønsker å stå for som nasjon.

Samtidig er det slik at idretten er selvstendig. Dette er et sentralt poeng i statens forhold til Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité. Det er idretten selv som lager og håndhever egne regelverk.

AVSTAND: Jeg tar sterkt avstand fra alle former for regelbrudd, skriver kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
AVSTAND: Jeg tar sterkt avstand fra alle former for regelbrudd, skriver kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

Dagbladet vil at jeg skal uttale meg om en konkret sak fra 2010, der en norsk idrettsutøver ble dømt og sonet i henhold til regelverket. Det er ikke en politisk oppgave å dømme i enkeltsaker eller bestemme hvilke utøvere som skal representere Norge i OL. Det er også idrettens organer som må trekke konsekvensene av McLaren-rapporten, og det er idretten selv som følger opp norske utøvere.

Når jeg velger å uttale meg i denne alvorlige dopingskandalen, er det fordi innholdet i McLaren-rapporten avdekker en så omfattende og systematisk dopingkultur og et organisert, statlig dopingprogram. Som idrettsminister mener jeg at det er på tide å gi en utvetydig beskjed og utarbeide sanksjoner som står i forhold til det rapporten avdekker. Dette er i tråd med WADAs anbefaling, som ønsker tydelige og kraftige reaksjoner. Norsk idrett har også gitt klart uttrykk for at vedtaket til IOC ikke går langt nok.

Esten O. Sæther hevder i Dagbladet 25. juli at jeg fordømmer Russlands dopingbruk, men at jeg ikke svarer om det som angår nordmenn. Sæther bør nok følge bedre med. Da idrettens voldgiftsnemnd (CAS) sist uke utestengte en norsk utøver, gjorde jeg det klart at jeg tar avstand fra alle former for regelbrudd. Internasjonale regelverk skal ikke være til å misforstå.

Denne saken er et eksempel på at et internasjonalt kontrollorgan avdekker regelbrudd og sørger for at dette får konsekvenser, samtidig som rettssikkerheten til utøveren sikres. Jeg forventer at idrettsnasjonen Norge er på linje med internasjonale antidopingorganer.

Mitt poeng er: Idretten skal være ren og konsekvenser skal følge regelbrudd, uavhengig av hvilken nasjon utøveren representerer. Jeg tar sterkt avstand fra alle former for regelbrudd. Idrettsnasjonen Norge skal ha rene utøvere. Men i tråd med prinsippene om at idretten er uavhengig, er det idrettens egne organer som former regelverk og ilegger sanksjoner.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.