Jukse-thriller

For mange lite troverdige grep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Italienske Giorgio Faletti fikk mye oppmerksomhet for debutromanen «Jeg dreper», en euroamerikansk thriller om en seriemorder.

Samme skjema er brukt for «Øyet som ser», hvor flere rikmannsbarn i New York blir offer for en drapsmann med makaber fantasi.

«Øyet som ser» foregår nesten utelukkende i Amerika, og boka er da også til forveksling lik utallige amerikanske seriemorderthrillere. Men den er velskrevet og elegant oppbygd, og det er ingenting å utsette på verken framdrift eller spenningsnivå. Likevel er ikke «Øyet som ser» vellykket, fordi forfatteren baserer store deler av oppklaringen på en medisinsk umulighet som hadde passet bedre i en science fiction-setting.

Rollemodeller

Knøttene-figurene Linus, Lucy og Snoopy (eller Espen, Sofie og Sniff, som de het på norsk i gamle dager) er en slags rollemodeller for morderen, siden han etterlater ofrene i lett gjenkjennelige positurer. Den første som blir drept, er den fortapte sønnen til New Yorks borgermester, en eksentrisk kunstner som har sjokkert med både verker og oppførsel. Borgermesteren får sin bror, Jordan Marsalis, gjeninnsatt i politiet for å hjelpe til med etterforskningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.