KOMMENTARER

Juksemaker pipelort

Bil-imperiet Volkswagen er tatt med buksene langt nede på anklene. Sannsynligvis er det flere produsenter som har grunn til å skjelve i buksene

SKANDALISERT: Volkswagen har forsøkt å framstå som et miljøfyrtårn. Nå har toppsjefen Martin Winterkorn gått av etter skandalen. Foto: NTB Scanpix
SKANDALISERT: Volkswagen har forsøkt å framstå som et miljøfyrtårn. Nå har toppsjefen Martin Winterkorn gått av etter skandalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Skjulte talenter bygger ikke omdømme», sa den nederlandske teologen og samfunnskritikeren Desiderius Erasmus allerede på 1500-tallet. Fem hundre år seinere er det fortsatt noen som ikke har lært.

En av bilhistoriens største skandaler er et faktum. Det finnes ikke noe som er flauere enn å bli tatt for bevisst juks og bedrag. Myndighetene er lurt, kundene er bedratt - og tilbake står et Volkswagen-konsern blottet for troverdighet.

Den gigantiske Volkswagen-gruppen eier merker som Audi, Seat, Porsche, Bentley, Lamborghini og Bugatti. Ifølge Der Spiegel har konsernet saltet ned 870 milliarder kroner. Det er milliarder de vil få god bruk for når bøtene og søksmålene kommer. For er det én ting som er sikkert inntil vi får noen flere svar, så er det at det kommer til å hagle krav framsatt på juristpapir og ark med myndigheters brevhoder.

Og: Det kommer til å koste dyrt.

Ifølge en rapport fra organisasjonen International Council on Clean Transportation (ICCT), er forskjellen fra hva bilprodusentene lover, og hvor mye bilen faktisk bruker og slipper ut i realiteten, bare blitt større. Gapet mellom det offisielle og reelle CO2-utslippet har økt fra 8 prosent i 2001 til hele 38 prosent i 2014.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.